Adriaan Van den Hoof over politieke correctheid en zijn favoriete café in Leuven

YouTube

Blue Monday, naar verluidt de meest deprimerende dag van het jaar, valt dit jaar op maandag 20 januari. Een druilerige datum waarop de gezelligheid van Kerstmis alweer vergeten is, en de goede voornemens van het nieuwe jaar toch moeilijker blijken vol te houden dan verhoopt. Telenet Play lanceert daarom op 20 januari van 10 uur tot 16 uur de Comedy Helpdesk voor een opbeurend, humoristisch babbeltje met Urbanus, Jacques Vermeire of Adriaan Van den Hoof. Ook verschijnen alle voorstellingen van deze komieken (en die van Alex Agnew) op Telenet Play. Wij spraken met Adriaan Van den Hoof over comedy.

Je gaat aan de telefoon hangen n.a.v. blue monday, de dag van het jaar waarop we ons het slechtst zouden voelen. Is humor daar de beste oplossing voor?

Adriaan Van den Hoof: “Alle vijf mijn zaalshows tot en met de laatste komen op Telenet Play te staan. Om dat aan te kondigen, zal ik op maandag 20 januari met de andere comedians een soort Comedy Callcenter vormen.”

Is humor de beste oplossing wanneer we ons slecht voelen?

Adriaan Van den Hoof: “Dat denk ik wel. Humor kan je op andere gedachten brengen, dat is toch de bedoeling. Tijdens mijn afgelopen tour kwamen mensen mij soms zeggen dat de show hen deugd gedaan had om ‘die en die reden’. Het is plezant om dat te horen te krijgen.”

‘Ja, maar eerst een diploma’

Hoe is je theatertour ‘Ja, maar eerst een diploma’ verlopen?

Adriaan Van den Hoof: “Die is nu enkele weken achter de rug. Net voor Kerst vond de 99ste voorstelling plaats. De tour liep van januari tot december. Het was plezant, maar het was ook goed geweest. Die laatste voorstelling werd dan ook opgenomen en zal je kunnen bekijken via Telenet Play. Dat vind ik altijd wel speciaal, die opnames. Dat is het moment, waarop je afscheid neemt van de voorstelling. Dat zorgt voor de nodige emotionaliteit, maar het maakt het ook spannend.”

Is er ruimte voor improvisatie in een show van jou?

Adriaan Van den Hoof: “Sowieso, ik heb de show samen gemaakt met muzikant Tom ‘Pele’ Peeters. Ik was een jaar op tour, dus alles hetzelfde houden, was niet mogelijk. Hier en daar laat je het script wat los. Als er nieuwe dingen ontstaan, pak je die soms mee als vast element in de voorstelling en soms niet. In de laatste voorstelling hebben we wel wat geïmproviseerd. Zo duurde de première 1 uur 25 en nam de laatste voorstelling 1 uur 50 in beslag.”

Politieke correctheid versus comedy

Veel comedians klagen over politieke correctheid. Moeten jullie tegenwoordig meer op jullie woorden letten?

Adriaan Van den Hoof: “Nee, ik ben natuurlijk ook niet het soort komiek dat veel scheldt of mensen op hun plaats zet. Wel vond ik dat er een bepaalde lading moest zitten in deze theatervoorstelling. Ik heb er bewust een stuk over Dries Van Langenhove ingestoken, omdat ik het belangrijk vond dat het daar even over ging. Hoe moet je ‘politiek correct’ ook definiëren? Ik ben van mening dat je over alles grappen moet kunnen maken, maar je moet niemand ongewild in het kruis stampen. Dat je ergens mee kan lachen, allemaal goed en wel. Maar als je iemand uitmaakt, moet je ook een grap maken. Louter iemand uitmaken, is geen grap.”

Nieuwe voorstelling

We kennen je ook van radio en televisie. Wat doe je het liefst?

Telenet

Adriaan Van den Hoof: “Ik doe altijd wat ik op dat moment aan het doen ben het liefste. Wel merk ik nu al dat ik het heel hard mis om op het podium te staan. Ik sta nu al bijna te springen om op 17 januari 2021 opnieuw op tour te mogen vertrekken.”

Zijn jullie al aan een nieuw project aan het sleutelen?

Adriaan Van den Hoof: “Ja. Er is zelfs al een titel: ‘Het zal schoon zijn als ’t af is’. In mijn hoofd is het een soort van compilatievoorstelling van de vorige vijf. Ik ga uitleggen hoe je dat doet, zo’n voorstelling maken, hoe dat tot stand komt.”

Hoe verloopt dat bij jou?

Adriaan Van den Hoof: “Dat is pure chaos. Gedurende een jaar of langer noteer ik alles wat eventueel grappig zou kunnen zijn. Daarna discussieer ik daarover met een aantal vrienden. De grappen worden herleid tot een honderdtal post-it’s waar er uiteindelijk vijftig van overblijven. Dat wordt uiteindelijk de voorstelling.”

Tips voor beginners

Welke tips zou je geven aan beginnende, jonge comedians?

Adriaan Van den Hoof: “Veel jonge gasten komen op met een goede attitude, maar sommigen vergeten dat je het ergens over moet hebben en dat je het niet te ingewikkeld moet maken. Je ziet vaak dat jonge comedians het zeer ingewikkeld maken, maar het leukste is nog steeds iemand die iets vertelt waar je mee moet lachen. Dat kan gaan over ’s morgens bij de bakker staan. Dat hoeven niet altijd ingewikkelde, geconstrueerde grappen te zijn.”

Favoriete café in Leuven

Iets anders, je bent zelf van Leuven. Wat is je favoriete café in de stad?

Adriaan Van den Hoof: “Ik ging altijd naar Den Allee. Het leuke is dat dat café er nog steeds hetzelfde uitziet. Daar staan nog krassen in de muur waar ik zelf voor gezorgd heb. En de Commerce vind ik ook een leuk café.”

Gesponsorde artikelen