“Rij trager, fiets en zet de verwarming lager”: advies om Oekraïne te steunen en geld te besparen

Onder meer door de oorlog in Oekraïne blijft de Europese energiecrisis verder woekeren. Om huishoudens te helpen geld te besparen, hebben de Europese Commissie en het Internationaal Energieagentschap een negenstappenplan opgesteld. De tips opvolgen zou ook Oekraïne steunen en Europa’s afhankelijkheid van Russische energie verminderen, klinkt het.

Hoewel de EU (nog?) geen embargo heeft ingesteld op Russische olie en gas, rekent zij duidelijk op haar burgers om haar afhankelijkheid van Moskou te verminderen. Negen regels die door de Europese Commissie en het IEA zijn uitgedacht moeten hen in staat stellen Oekraïne te steunen, geld te besparen en de planeet te helpen.

Dit zijn de 9 tips:

  • Zet de verwarming of airconditioning lager (19°C of 20°C in plaats van het Europese gemiddelde van 22°C)
  • Stel je boiler in (met de juiste instellingen kun je 100 euro per maand besparen)
  • Kies voor telewerken (woon-werkverkeer is goed voor ongeveer 25 procent van het brandstofverbruik van auto’s in de EU)
  • Spring zuiniger om met de auto (doe bijv. aan carpoolen)
  • Verminder de snelheid op de snelweg (door de gemiddelde snelheid met 10 km/u te verlagen, bespaar je ongeveer 60 euro per jaar)
  • Ga niet met de auto op zondag naar grote steden (lokale overheden moeten dit aanmoedigen door meer “autoloze zondagen” te organiseren)
  • Loop of fiets voor korte ritten (ongeveer een derde van de autoritten in de EU zijn korter dan 3 kilometer)
  • Gebruik het openbaar vervoer (werkgevers kunnen helpen door flexibele dienstregelingen aan te bieden, zodat hun werknemers niet in de drukte van de spitsuren terechtkomen)
  • Vermijd vliegreizen, neem de trein (zeker voor reizen van minder dan 1.000 km)
“Playing my part” – afbeelding met het plan van EU en IEA

“120 supertankers minder”

Volgens berekeningen van het IEA en de Commissie zou, als iedereen in de EU hun advies opvolgde, genoeg olie worden bespaard om 120 supertankers te vullen en genoeg aardgas om bijna 20 miljoen huizen te verwarmen. Dat is ongeveer 220 miljoen vaten en 17 miljoen m³ aardgas per jaar.

In boekhoudkundige termen zou dit advies het gemiddelde Europese huishouden ongeveer 500 euro per jaar besparen. Dit is uiteraard een gemiddelde, dat varieert naar gelang van de grootte van het huishouden, de ligging en de toegang tot het openbaar vervoer.

“Het belangrijkste beleidsinitiatief om onze afhankelijkheid van Russische import te verminderen”

Volgens het IEA en de Commissie zal het volgen van deze verschillende maatregelen een onmiskenbaar effect hebben op de Russische economie. En, bijgevolg, op de oorlog in Oekraïne.

“Geconfronteerd met de afschuwelijke taferelen van menselijk lijden die we hebben gezien na de Russische invasie in Oekraïne, willen de Europeanen iets doen”, zei Fatih Birol, directeur-generaal van het IEA. “Minder energie gebruiken is een concrete manier om het Oekraïense volk – en onszelf – te helpen. Deze gids presenteert eenvoudig te volgen stappen die, met weinig of geen ongemak van onze kant, de geldstroom naar het Russische leger kunnen verminderen en ons op weg kunnen helpen naar een schonere, duurzamere planeet”.

“Energie-efficiëntie kan het belangrijkste beleidsinitiatief zijn om onze afhankelijkheid van de invoer uit Rusland te verminderen en de huidige uitdagingen op de energiemarkt aan te pakken, zowel door energiebesparingen op korte termijn als door energie-efficiëntiemaatregelen op langere termijn”, voegde Ditte Juul Jørgensen, directeur-generaal Energie bij de Europese Commissie, hieraan toe. “Energie-efficiëntie is een gebied waarop iedereen een verschil kan maken. Het kan individuele consumenten ook aanzienlijke besparingen opleveren in een tijd van hoge groothandelsprijzen voor energie.”

Op het politieke front heeft de Europese Unie tot dusver alleen een embargo op Russische steenkool opgelegd. Een boycot van olie ligt op tafel, maar verschillende landen proberen het opleggen van deze strafmaatregel te voorkomen. Een van de landen is de economische motor van de eurozone, Duitsland, dat erg afhankelijk is van Russische energie.

(lb)

Meer
Lees meer...