Advies om katten binnen te houden als je besmet bent met coronavirus

kat baasje
Shutterstock

Als je besmet bent met het nieuwe coronavirus of denkt besmet te zijn, hou je best je kat binnen. Dat laat het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen weten.

Wereldwijd zijn er nog maar enkele gevallen bekend, maar het lijkt wel vast te staan dat katten en katachtigen besmet kunnen raken met het nieuwe coronavirus. De dieren vertonen gelijkaardige symptomen als mensen, maar dan wel in mindere mate. Er is dus geen reden tot paniek.

Quarantaine

Het lijkt er wel op dat katten zelf andere katten kunnen besmetten. Ook is het mogelijk dat ze mensen besmetten door virusdeeltjes die zich op hun vacht bevinden. Als ze dan door kinderen geaaid worden en die steken vervolgens hun hand in hun mond, is er een kans op besmetting.

Daarom is het aangeraden om je kat binnen te houden als jij of iemand in je huis besmet is met het coronavirus, of als daar een vermoeden van is. Als het mogelijk is, vermijd je dan best zelf ook nauw contact met je kat zodat je ze niet kan besmetten. Dat laat viroloog Steven Van Gucht weten in Het Nieuwsblad.

Katten en fretten

Naast katten zouden ook fretten gevoelig zijn voor het nieuwe coronavirus. Honden zijn veel minder gevoelig. Zij kunnen het virus wel opnemen, maar vertonen voor zover geweten geen symptomen.Ter verduidelijking: als je zelf niet ziek bent, is er geen enkele reden om je kat binnen te houden als die normaal buiten mag.

BelgiĆ« is overigens niet het eerste land dat zo’n waarschuwing verstuurt. Eerder deden dierenartsen in het Verenigd Koninkrijk en AustraliĆ« dat ook al.

Gesponsorde artikelen