Wat gebeurde er de afgelopen nacht in Oekraïne?

Ondertussen is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne al 24 uur oud. Beide kanten vochten hard, de een om grondgebied te veroveren, de ander om dat koste wat kost te verdedigen. Ook afgelopen nacht werd er gevochten, vooral in het oosten en in de regio rond de hoofdstad Kiev.

De avond begon echter met een diplomatische noot. Iets na 22 uur kreeg de Russische president Vladimir Poetin telefoon van zijn Franse tegenhanger, Emmanuel Macron, met de vraag waar hij eigenlijk mee bezig was. Het gesprek tussen beide was stevig, maar kon Poetin niet op andere gedachten brengen. Het was het eerste contact tussen Poetin en een leider van het Westen sinds de oorlog uitbrak donderdagochtend.

Later op de avond, iets voor middernacht, kende Oekraïne opnieuw een reeks cyberaanvallen. Overheidswebsites werden platgelegd met DDoS-aanvallen, een manier waarbij een massa klanten (vaak botnetwerken) tegelijk op de website probeert te gaan, waardoor deze blokkeert. Daarnaast werden echter ook virussen gestuurd, die hele computer zomaar kunnen formatteren.

Slachtoffers aan beide kanten

Hierna werd de sfeer heel wat grimmiger, vooral in en boven de Oekraïense hoofdstad Kiev. President Volodymyr Zelensky mobiliseert alle dienstplichtigen en reservetroepen, in totaal iets meer dan één miljoen soldaten. Tegelijk kondigde hij aan dat 137 landsgenoten de dood vonden sinds de Russische invasie. Nog 316 anderen raakten gewond. Onder hen bevinden zich ook burgers, hoewel Rusland beweert enkel militaire doelwitten te willen raken.

Maar ook aan Russische kant vielen al enkele verliezen te betreuren. Volgens Kiev gaat het om meer dan 800 soldaten, 130 pantserwagens, 30 tanks, 7 gevechtsvliegtuigen en 6 helikopters. Dit is uiteraard geen definitief cijfer: deze nacht werd nog aan verschillende fronten gevochten. Hierbij de laatste stand van zaken:

De hoofdstad

Omstreeks 3 uur onze tijd kende Kiev een heus Russisch bommentapijt over de stad. 160 bommen werden op het land gedropt, het grootste deel ervan op de hoofdstad. Burgers zijn gevlucht of zoeken hun toevlucht in metrostations, veilig ondergronds weggeborgen van bombardementen.

De verschillende fronten, en locaties waar deze Rusland bombardementen heeft uitgevoerd (Bron: Isopix)

Tegelijk trokken Russische troepen vanuit de veroverde gebieden rond Tsjernobyl, waar in 1986 een kernramp plaatsvond, richting de hoofdstad. Daar kwamen ze, ter hoogte van het dorpje Ivankiv, onzacht in aanraking met Oekraïense troepen. Daar vechten beide kampen nu nog steeds.

Het zuiden

Ook in het zuiden verweren de Oekraïners zich met hand en tand. Rusland veroverde gisteren de stad Cherson, aan de monding van de Dnjepr, maar Oekraïne was erop gebrand deze terug te nemen. De enige brug in de stad werd heroverd, waarmee de noordelijke oever van de stad werd veilig gesteld. Ook meer naar het oosten, bij de stad Rykove, trokken Russische troepen op richting Melitopol. Ook daar werd de aanval tijdelijk gestopt door Oekraïne.

Het oosten

Het oosten is momenteel het belangrijkste strijdfront. Aan de contactlijn, de grens tussen Oekraïne en de door Rusland (en Nicaragua) erkende Volksrepublieken Donetsk en Luhansk, zijn momenteel zo’n 60.000 tot 80.000 Oekraïense soldaten gelegerd. Als het Russische leger vanuit het zuiden oprukt naar Melitopol en daarna Dnipro, en vanuit het noordoosten worden Charkov ingepalmd en verder getrokken, komen die soldaten in een heuse tang terecht. Dan schieten er maar twee opties over: zichzelf overgeven, of vechten tot de dood.

In het zuiden zijn de Russen nog niet doorgebroken tot in Melitopol, in het noorden wordt al sinds gisteren gepoogd dat wel te doen. Ook afgelopen nacht waren er hevige gevechten in Charkov en Sumy, maar wie daar momenteel de bovenhand heeft is nog onduidelijk.

Meer
Lees meer...