Aflevering 3 van Game of Thrones laat ons weer achter met een hoop vragen (spoilers!)

Aflevering 3 van Game of Thrones laat ons weer achter met een hoop vragen (spoilers!)

Jawadde. Het nieuwe seizoen van Game of Thrones is tot nu toe nog geen teleurstelling geweest. Iedere aflevering houdt ons gekluisterd aan het scherm en doet ons smeken om meer afleveringen dan maar één aflevering per week. Hoewel de aflevering Oathbreaker deze week een aantal dingen voor ons heeft afgehandeld, blijven we toch weer met een hoop vragen zitten waar we nu – niet volgende week pas! – een antwoord op willen.

1. Gaan we Sams familie ontmoeten?

Sam en Gilly, het koppeltje van de Wall, zijn terug! We zouden ze bijna vergeten maar nu Jon terug is, is het niet meer dan juist dat ook Sam weer verschijnt. Gilly was niet echt blij om te horen dat ze niet mee naar de Citadel kan met Sam maar hard protesteren deed ze ook niet. Misschien uit medelijden voor de zeezieke Sam of omdat het gewoon nutteloos is om te proberen in de Citadel te komen.

Waar ze dan wel heen gaan, lijkt nu Sams familie te zijn. Als je even terugdenkt aan seizoen 1 toen we Sam voor het eerst zagen, was al duidelijk dat vader Tarly niet echt een schatje is. Je zoon naar de Wall sturen of in het bos op hem jagen als een beest zijn beide niet echt tekenen van veel liefde voor zijn zoon. Zullen we hem ontmoeten? En wat gaat hij doen nu Sam plots Maester gaat worden maar ook nog eens thuiskomt met een wildling en haar baby? Dat wordt een nogal ongemakkelijk weerzien.

2. Konden ze die flashback geen ietsiepietsie langer laten duren?

Boeklezers worden hier al langer gek van maar ook seriekijkers beginnen het nu beu te worden. Wat is er nu eigenlijk gebeurd met Lyanna Stark en Rhaegar Targaryen?! Seizoenen lang kregen we kleine bijna onopvallende hints, maar de laatste 3 afleveringen tonen ons veel meer dan voordien en ons geduld begint op te raken. We hebben een jonge Lyanna gezien,

De vechtscène tussen Neds mannen en ser Arthur Dayne was glorious, dat gaat niemand ontkennen, maar wat een tease! Net wanneer we eindelijk op het punt zouden komen waarin we te weten komen of Jon Snow nu wel degelijk Lyanna’s zoon is of niet, breekt de Three-Eyed Raven het visioen af. Ik snap dat ze de kijker geïnteresseerd willen houden, maar dit is gewoon gemeen. Het feit dat we er zo gefrustreerd door zijn, is natuurlijk wat ze willen. Maar plezant is anders.

3. Kan Bran dingen in het verleden beïnvloeden?

Ned keek om! Bran riep naar zijn vader en die draaide zich om, alsof hij iets gehoord had. Dat kan toch geen toeval zijn? Het is niet de eerste keer dat er in een visioen iets gebeurt dat niet zou kunnen. Zo wordt Bran een keer door de Night’s King aangeraakt in één van zijn visioenen. De Three-Eyed Raven is duidelijk niet op zijn gemak als Bran zijn eigen ding wil doen. Kan Bran het verleden beïnvloeden? Als dat zo is, gaan we een hoop Doctor Who-achtige toestanden tegemoet.

4. Zal Daenerys gered worden voor of na haar straf van de Dothraki?

Daenerys, geen zorgen: je aanbidders Jorah Mormont en Daario Naharis zijn onderweg. We hebben ze misschien niet gezien deze aflevering, maar ze komen eraan. Have no fear, Daario and Jorah are here. Of misschien Drogon, want die vliegt daar ook nog ergens rond. Maar zullen ze op tijd zijn om haar te redden van de straf die de Dothraki haar zullen geven?

Het huis waar alle weduwen van khals wonen lijkt niet echt heel aangenaam te zijn, maar misschien moet ze daar zelfs niet blijven wonen. Omdat ze niet onmiddellijk naar dat huis getrokken is na khal Drogo’s dood, verdient ze straf. Al die regels, hoe had ze dat moeten weten? Maar haar straf moet nog worden bepaald dus misschien moet ze niet blijven bij al die bittere vrouwen. Wie weet is het iets veel erger. Want de Dothraki kennende, zal het allesbehalve gezellig worden.

5. Hoe zullen Tyrion en Varys de Sons of the Harpy verslaan?

We hebben eindelijk eens gezien hoe Varys in zijn werk gaat en laten we zeggen, hij kent zijn vak goed. Hem wil je niet tegen je krijgen. Hij heeft één van de leiders zover gekregen om informatie vrij te geven en nu weten ze wie de Sons of the Harpy ondersteunt: de machthebbenden in de steden Astapor, Yunkai en Volantis. Met andere woorden: iedereen werkt hen tegen van buitenaf.

“Het is een gesprek. We zullen hen een boodschap moeten sturen.” Maar wat voor een boodschap? Ze gaan hun vijanden duidelijk niet gewoon aanvallen, dat idee werd al afgeslagen. Maar wat zullen ze dan wel doen? Wat voor een boodschap kunnen ze sturen naar gruwelijke slavenhouders dat hen zou kunnen imponeren? Met de sluwheid van Tyrion en Varys hoeven we ons niet echt zorgen te maken, maar toch vragen we ons af hoe ze het gedaan gaan krijgen.

6. Trekken Cersei en Jaime – eindelijk – op oorlogspad?

Cersei is al lang bezig met zichzelf en haar Frankenstein-monster klaar te stomen om komaf te maken met haar vijanden, maar echt tot actie is het nog niet gekomen. Nu Qyburn de spionnen van Varys gevonden heeft en Jaime ook mee achter haar plannen lijkt te staan, is Cersei volledig om te beginnen aan haar lange tocht naar wraak. Waar wacht ze dan nog op?

En wie zal ze eerst raken? Toen de olijke tweeling de Small Council binnenviel, werd duidelijk dat het niet enkel de High Sparrow is die ze willen neerhalen. Ok, hun bezoek had niet veel impact op hun nonkel Kevan Lannister en lady Olenna Tyrell, maar Cersei staat er niet om bekend zich zomaar te laten doen.

Hoeveel doden zullen er vallen in King’s Landing? Als deze heksenjacht net zo goed loopt als haar wraak voor Joffrey’s dood, kan het wel eens zijn dat het niet goed uitdraait voor Cersei. Nu heeft ze natuurlijk haar berg spieren achter zich die ze toen niet had. Hoe dan ook, het gaat er sowieso hard aan toe gaan in King’s Landing.

7. Aan wiens kant zal Tommen staan?

In de vorige aflevering was duidelijk dat hij allesbehalve tevreden is met de High Sparrow en wat hij gedaan heeft met Cersei. Ook het feit dat zijn vrouw in een cel zit bij de septon, zit niet lekker bij Tommen. En als hij mama lief vraagt om hem te helpen sterker te zijn en de familie te beschermen, begonnen we al bang te worden dat er een tweede Joffrey zou kunnen ontstaan.

Nu is hij met de High Sparrow gaan praten en hij zag er misschien nogal kwaad uit in het begin, doorheen het gesprek werd hij wat softer. We houden van Tommen, die op zich geen slechte intenties heeft, maar aan welke kant zal hij nu staan wanneer het tot actie komt? Hij is nogal makkelijk te imponeren, dus misschien heeft de High Sparrow meer invloed op hem dan Cersei zou willen. Zal hij zich tegen zijn familie keren?

8. Arya kan weer kijken, maar wat zal ze nu doen?

We zijn allemaal heel blij dat Arya weer kan kijken en is getransformeerd in een zalige vechtster. Een betere Daredevil. De vechtscènes bleven wel wat te lang duren, maar hey, ze is nu wel een Stark die wat schade kan aanrichten. Maar zal ze dat ook wel doen?

Het blind zijn en de constante stokslagen moeten toch wat meer gedaan hebben dan eerder gedacht, want ze lijkt niet meer de koppige en vurige Arya te zijn die we zo graag zien. Wat zal haar plan zijn nu ze no one geworden is? Zal ze in dienst van de Faceless God moorden plegen? Zal ze ooit nog terugkeren naar Winterfell en haar familie helpen? Het wordt hoog tijd dat ze in actie komt.

9. Ze zullen Rickon en Osha toch niet vermoorden? Toch?

Of nog erger: wat als Ramsay met Rickon doet wat hij met Theon gedaan heeft? Koude rillingen krijgen we ervan. Na Rickon en Osha al seizoenen lang niet meer te hebben gezien, komt hun plotse terugkeer nogal als een schok. Maar dit is gewoon cruel: kunnen ze de Starks niet één keer met rust laten?

Het feit dat ze verraden werden door de Umbers is al erg genoeg. Shaggydog, Rickons direwolf, is vermoord en zijn hoofd in beeld bracht nogal wat reacties naar boven. Maar wat zal Ramsay nu doen met zijn nieuwe speeltjes? Hij kan Rickon proberen ruilen voor zijn vrouw Sansa, maar dat lijkt wat te gemakkelijk. Wat hij ook zal doen, het ziet er niet goed uit voor Rickon. Jon, het zou leuk zijn moest je zo snel mogelijk in Winterfell geraken en je halfbroertje redden.

10. Jon, waar ga je heen?

My watch has ended.” Ge-wel-dig, maar wat nu? Hij heeft zijn job als Lord Commander opgegeven – als een echte badass – maar wat is hij nu van plan? Hij heeft al wraak genomen op zijn moordenaars, dus daar moet hij zich al niet meer mee bezighouden. Hopelijk heeft hij daar net zo van genoten als wij.

De kans zit erin dat Jon harder veranderd is door zijn dood dan we denken: hij ziet er alleszins niet heel vrolijk uit. Misschien geeft hij niet meer om het aankomende gevecht met de White Walkers. Melissandre zal ook weer haar krankzinnig ambetante zelf worden nu ze een nieuwe held heeft om in te geloven en wie weet hoe zwaar laat Jon zich door haar beïnvloeden? Al hebben we natuurlijk Davos nog die iedereen wat in de hand kan proberen te houden.

Jon kan zich bij de wildlings aansluiten, waardoor hij waarschijnlijk oog in oog zal komen te staan met Ramsay Bolton en zijn kompanen. Hij kan ook vechten tegen de White Walkers met zijn oude broeders. Hij kan zich achter de Starks zetten: Sansa en Rickon proberen te helpen. Maar hij kan ook gewoon in een hut kruipen en zijn dagen daar slijten. We’ll see.

Bran vat perfect samen hoe we ons allemaal voelen op het einde van de aflevering:

Gesponsorde artikelen