Dit staat er op de agenda van het Overlegcomité: vroegere avondklok, perimeter en verlengen kerstvakantie

Er staat vandaag opnieuw een Overlegcomité gepland. Daarin komen de bevoegde ministers uit de verschillende regeringen samen om de situatie rond het coronavirus in ons land te bespreken. Versoepelingen van de coronaregels lijken zeer onwaarschijnlijk. Het is dus vooral spannend uitkijken of beslist wordt om op bepaalde vlakken te verstrengen.

“Op 18 december is al een Overlegcomité gepland over andere onderwerpen, zoals de details van de vaccinatiestrategie en de quarantaine voor mensen die uit het buitenland terugkeren”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) zo’n twee weken geleden.

Toen ging die opmerking vooral over eventuele versoepelingen zoals het heropenen van de kappers. Ondertussen ziet de situatie er echter helemaal anders uit. Zo blijven onze coronacijfers stijgen en namen onze buurlanden strengere maatregelen. Versoepelingen lijken dus zeer onwaarschijnlijk. Daarvoor zijn de afgesproken indicatoren ook nog lang niet bereikt. Daarentegen liggen er wel enkele mogelijke verstrengingen op tafel.

Scholen langer sluiten

De sluiting van scholen is onder andere voor Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) taboe. Toch klinkt de roep bij experts daarvoor steeds luider. Scholen sluiten tot eind januari, zoals immunoloog Hans-Willem Snoeck eerder deze week vroeg, lijkt onwaarschijnlijk. Het verlengen van de kerstvakantie met één week zou wel op tafel liggen. De hoop daarbij is niet alleen dat kinderen minder contacten hebben, maar ook dat hun ouders meer van thuis uit werken.

De kans is echter groot dat daar vandaag nog niet over beslist wordt. Als de curve sneller begint te stijgen, zou een nieuw Overlegcomité halverwege de vakantie misschien wel die beslissing kunnen nemen.

Vroegere avondklok

In Vlaanderen geldt er op dit moment een avondklok van 0 uur tot en met 5 uur. In Wallonië en Brussel is dat echter van 22 uur tot en met 6 uur. Het voorstel van de expertengroep GEMS zou zijn om die langere avondklok in heel het land in te voeren. De Vlaamse regering lijkt echter niet happig op dat idee.

Als er toch beslist wordt om de avondklok in Vlaanderen twee uur te vervroegen, duikt ook de vraag op hoe dat rond de feestdagen praktisch in zijn werk zal gaan. Het Waalse Gewest besliste namelijk om op kerstavond uitzonderlijk de avondklok op 0 uur te zetten, Brussel daarentegen blijft vasthouden aan 22 uur.

Perimeter

Een ander voorstel dat enige tijd terug circuleerde, is het invoeren van een perimeter. Dan zouden mensen zich enkel nog binnen een straal van een bepaald aantal kilometers rond hun woning mogen begeven. De meeste experts lijken daar echter geen voorstander van omdat het nut beperkt is.

Reizen

Tot slot zal er op het Overlegcomité ook gesproken worden over een verplichte quarantaine en coronatest voor wie terugkeert uit een rode zone. Karine Moykens, voorzitter van het interfederaal comité testing en tracing, berichtte daar recent al over, maar dat bleek te voorbarig. Vandaag moet die regel namelijk nog goedgekeurd worden door het Overlegcomité. Experts zijn voorstander van die maatregel, maar er zijn enkele praktische bezwaren. Zo vrezen werkgeversorganisaties problemen bij zakenreizen.

Controle

Meer nog dan nieuwe regels, is het vooral de handhaving van de huidige regels die de coronacijfers kan doen dalen. Daar zijn alle experts het over eens. Hoe dat praktisch moet gebeuren, is dan weer een heel andere vraag.

Eerder deze week is al beslist om de boetes voor lockdownfeesten te verhogen. Ook de controles voor verplichte quarantaine van wie besmet is om een hoogrisicocontract heeft gehad, zou opgevoerd worden. Daarvoor krijgen Vlaamse burgemeesters binnenkort de namen van de inwoners van hun gemeente die in quarantaine moeten.

Meer
Lees meer...