Left Right
scrollTop top

Agenten vrezen voor TBC-besmetting na actie tegen illegalen in Maximiliaanpark


Agenten vrezen voor TBC-besmetting na actie tegen illegalen in Maximiliaanpark

Tijdens identificatieacties bij migranten in het Brusselse Maximiliaanpark hebben 100 tot 150 agenten het risico gelopen met tuberculose of schurft besmet te geraken. De agenten in kwestie staan nu onder het toezicht van een dokter. Voorlopig is nog geen besmetting vastgesteld.

Het Maximilaanpark in Brussel is dezer dagen en weken opnieuw een samenscholingsplaats geworden voor illegale asielzoekers die hopen naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen doorreizen. En dag na dag zijn ze er met steeds meer. Omdat er werd gevreesd voor extreme overlast en drukte werd de politie ingeschakeld om identificatieacties uit te voeren. En toen werd duidelijk dat sommige migranten mogelijk besmet waren schurft, waaronder één zelfs met TBC. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis, al werd de diagnose tuberculose nog niet gesteld. Sowieso zit de schrik er bij de agenten in, te meer omdat ze vooraf niet werden ingelicht over die eventuele kans tot besmetting. En zich dus niet konden ‘wapenen’.

“Bij het optreden werden in totaal zo’n 200 manschappen ingeschakeld, van wie er 100 tot 150 gevaar voor besmetting opgelopen hebben”, zegt ACOD-vakbondsman Marc Duplessis aan Het Nieuwsblad. “Als zich zoiets voordoet is er natuurlijk een paniekreactie en is iedereen besmet, maar we willen dat in de juiste context plaatsen. Wat we kunnen doen is een betere voorbereiding en preventiemiddelen voorzien, zoals een mondmasker, handschoenen en aangepaste kledij.”

En dat willen ze in de toekomst dus ook standaard voorzien bij dergelijke procedures en acties, alsook een arts ter plaatse die eventuele risico’s voor de gezondheid kan inschatten. Tot op heden vertonen de betrokken agenten weliswaar nog geen tekenenen van een mogelijke besmetting.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899