Agressieve Marghem (MR) jaagt CD&V én Open Vld de kast op: zo krijg je dus nooit een energiepact

Agressieve Marghem (MR) jaagt CD&V én Open Vld de kast op: zo krijg je dus nooit een energiepact

Het parcours van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) is een spoor van vernieling aan het worden. Na verschillende keren geblunderd te hebben in het dossier van de kernuitstap en het Energiepact, haalt ze nu keihard uit naar CD&V en Open Vld. Dat zijn nochtans haar bondgenoten om de centrales te sluiten. Twee partijvoorzitters van haar meerderheid fluiten haar terug. Een bijzonder pijnlijk schouwspel voor haar eigen premier.

Het moet premier Charles Michel (MR) ondertussen toch danig op de zenuwen beginnen werken: de houding van ‘zijn’ minister Marie-Christine Marghem (MR). De Franstalige liberalen zijn hoe dan ook wat het zwakke broertje als het op kabinetten aankomt, maar naast een stuk incompetentie blijkt Marghem tot nog meer schade in staat. In een onwaarschijnlijk interview met De Morgen slaat ze wild om haar heen, en sleurt ze er parlementsleden van haar eigen meerderheid door. Zowel de energiespecialist van Open Vld als die van CD&V krijgt er van langs.

“Van Leen Dierick (CD&V) en Egbert Lachaert (Open Vld) heb ik (…) het idee dat ze enkel de aandacht opzoeken, hun kennis is niet altijd van hetzelfde niveau. Ik begrijp dat je dat moet doen als parlementslid. Maar iemand als Dierick komt elke zomer met hetzelfde riedeltje: hoe zit het met het klimaatpact? Wel, we zijn er bijna en nu is het ook niet goed. Lachaert heeft dit dossier ook maar gekregen omdat Annemie Turtelboom intussen weg is. CD&V en Open Vld zijn beiden vóór een kernuitstap in 2025. Dat ze daar dan ook aan meewerken.”

Aandachtszoekers dus, die twee, volgens Marghem. Dat ze daarbij hun rechtstreekse collega van N-VA op het dossier energie in het parlement, Bert Wollants (N-VA), wel bewierookt, maakt het extra pijnlijk: “Hij beheerst de materie tot in de puntjes en heeft soms briljante tussenkomsten in het parlement. Hij volgt de lijn van zijn partij, die absoluut zeker wil zijn van de kostprijs van de kernuitstap.”

Vanuit eerst Open Vld en even later ook CD&V kwam een felle reactie. En niet van de minste: partijvoorzitters Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V) zelf reageerden allebei via Twitter.

“Als een minister parlementsleden persoonlijk aanvalt, in plaats van over het dossier te praten, dan weet je dat de argumenten op zijn. Het debat zou zoveel beter zijn als men de ‘bal’ en niet de M/V zou spelen”, reageert Rutten op een minister van de eigen meerderheid. “Mevrouw Marghem, een minister zou blij moeten zijn met uitstekende én kritische parlementsleden die wakker liggen van onze energietoekomst. Hopelijk doet u dat ook”, zo schrijft Beke.

Het is redelijk ongezien, twee partijvoorzitters die zo openlijk tikken uitdelen aan een minister. Voor de premier, die uiteindelijk met Rutten, Beke en Bart De Wever de as van deze coalitie vormt, moet het bijzonder vervelend zijn om zien. Marghem zelf draaft in het interview behoorlijk door: “Ik lever geen half werk. Je ne suis pas une demi-portion. Mocht dat het geval zijn, denkt u werkelijk dat ik nog op deze stoel zou zitten?”

Met haar barslechte communicatie bedreigt Marghem ondertussen het hele dossier van het energiepact. Ze moest in het dossier rond kernenergie zoveel mogelijk sereniteit en ‘objectiviteit’ in de tent brengen. Elke dag opnieuw bewijst ze exact het tegenovergestelde te doen.

De vier ­ministers van Energie in België, Bart Tommelein (Open Vld), Marie-Christine Marghem (MR), Céline Fremault (cdH) en Jean-Luc Crucke (MR) willen een nieuw, radicaal energiepact. Daarin is geen ruimte meer voor kernenergie na 2025 voor hen. Daarmee volgen de vier ook een federale wet, die de sluiting van de centrales regelt.

N-VA ligt dwars, en Marghem gooit de eigen ruiten in

Maar de N-VA ligt dwars. Zij willen zeker zijn dat zo’n pact betaalbaar is, en dat de duurzaamheid en de bevoorradingszekerheid gegarandeerd zijn. Ze vroegen vooral om de zaak nog eens objectief en duidelijk te becijferen, voor er een beslissing zou komen.

Zo kwam premier Michel met het plan om de zaak wat te laten koelen: door Marghem opnieuw een studie te laten doen, kocht de regering wat tijd. Maar met dat rapport liep werkelijk alles mis. Eerst liet Marghem slechts delen van het rapport lekken in de Franstalige pers, waaruit moest blijken dat de centrales openhouden veel te duur was. Dat was wel erg doorzichtig, maar het irriteerde tegelijk ook de collega’s van de deelstaten: ook Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) eiste inzage in het volledig rapport.

En dan kwam het nieuws dat er een gigantische rekenfout in het rapport stond: de sluiting kost geen 15 miljoen, maar minstens 150 miljoen. De professor die het rapport opstelde, was een nulletje vergeten te zetten. En vervolgens bleek uiteindelijk dat Marghem het deel over de extra kost door uitstoot van CO2 achter had gehouden. Die cijfers kregen zowel de collega-ministers als het parlement niet te zien.

De coalitiepartners waren daarover bijzonder boos. Zeker Open Vld en CD&V, want die willen eigenlijk de centrales sluiten. Maar doordat Marghem zo slecht te werk gaat, levert ze telkens opnieuw munitie aan de N-VA. Die staan met verbazing te kijken naar zoveel amateurisme.

Daar komt nu ook nog eens de ruzie tussen Marghem en voorzitters Beke en Rutten bij. De maat is meer dan vol voor Open Vld en CD&V. Tijd dat premier Michel de brand komt blussen. De oppositie reageert ondertussen ook al: “Het energiepact moest een positief toekomstproject worden van meerderheid én oppositie. Met Marghem & N-VA wordt het een ordinaire politieke rel. Cruciaal voor onze energietoekomst dat we snel tot gedragen beslissing komen”, zo tweet Groen-fractieleider Kristof Calvo.

Gesponsorde artikelen