Left Right
scrollTop top

Agressieve zeehonden gesignaleerd aan Belgische kust: aanval op zwemmers is kwestie van tijd


Agressieve zeehonden gesignaleerd aan Belgische kust: aanval op zwemmers is kwestie van tijd

Grijze zeehonden zijn al een paar jaar geleden gesignaleerd in de regio. Nu zwemmen ze ook nabij de Belgische kust, en het zijn geen lieverdjes. Volgens Kelle Moreau van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) zijn de grijze zeehonden “echte roofdieren” en is het maar een kwestie van tijd eer ze mensen zullen aanvallen. Toch wordt er al sinds 2011 gewaarschuwd voor deze zeeroofdieren.

Pas op voor zeehonden! Er zijn moorddadige beesten gesignaleerd aan de Belgische kust. Dat zegt Kelle Moreau van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in de Franstalige krant la Dernière Heure. Volgens hem is het een kwestie van tijd voor grijze zeehonden strandgangers aan onze kust zullen aanvallen. Hij wijst erop dat de dieren er misschien schattig uitzien, maar dat ze “echte roofdieren” zijn: “Ze zijn als honden of wolven, met heel stevige tanden. Ze kunnen drie meter groot zijn en tot 300 kilo wegen. In Nederland zijn ze zich beginnen voort te planten en de jongste jaren duiken ze ook verder bij ons op.”

Doodgebeten bruinvissen

Ondertussen zijn er lijken gevonden van toegetakelde bruinvissen, kleine walvisachtigen. Dat is volgens Moreau het werk van de zeehonden. “Als ze bruinvissen aanvallen, kunnen ze ook zwemmers viseren. Een aanval op mensen is niet meer dan een kwestie van tijd. In theorie zouden mensen gebeten kunnen worden, maar mij zijn geen voorbeelden bekend aan de Belgische kust.”

Toch zouden de zeehonden niet actief op zoek gaan naar zwemmers: “Paniek moet er dus zeker niet heersen op onze stranden en in onze kustwateren. We willen enkel oproepen tot voorzichtigheid: benader geen zeehonden, laat ze met rust.”

In 2011 al hebben toeristen gewaarschuwd dat ze kadavers van bruinvissen gevonden hebben in de Noordzee. Uit de tandafdrukken kon afgeleid worden dat ze aangevallen waren door grijze zeehonden. Toch bleven onderzoekers twijfelen aan deze hypothese, tot nu. Er is namelijk een video opgedoken met loodzware bewijzen.

istock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737