Agust D lost indrukwekkende videoclip voor ‘Haegeum’

SUGA is het volgende lid van BTS dat zijn solowerk op de wereld losgelaten heeft. Hij deed dat met zijn derde album als Agust D, ‘D-DAY’. Vorige week verscheen van dat album al een eerste single: People Pt.2 (feat. IU) en nu is het hele album daar met de title track 해금, of geromaniseerd Haegeum. Het nummer kreeg meteen ook een overweldigende videoclip.

Het vierde soloalbum van BTS is een feit. Na ‘Jack in the Box’ van j-hope, ‘Indigo’ van RM en ‘FACE’ van Jimin is er nu ook ‘D-DAY’ van Agust D (de artiestennaam die SUGA al 7 jaar gebruikt voor zijn solowerk). ‘D-DAY’ is het derde album van Agust D en vormt ook het sluitstuk van de Agust D-trilogie. De title track van het album is het nummer 해금 (Haegeum) dat een filmische videoclip kreeg.

Haegeum

We wisten al een tijdje dat de title track van Agust D’s album zou luisteren naar de naam 해금 (Haegeum). Fans merkten meteen op dat een haegeum een traditioneel Koreaans snaarinstrument is met twee snaren (dit wordt later nog belangrijk). Maar het woord heeft twee betekenissen, die Agust D op magistrale wijze met elkaar combineert. Naast het instrument betekent het woord, dat afkomstig is uit het Chinees, ook “het opheffen van een ban of het toelaten van iets dat eerder verboden was”.

In het interview van Agust D met IU voor haar show Palette vertelde hij al dat hij ging voor de tweede interpretatie van het woord. “Ik leerde het woord ‘Haegeum’ op jonge leeftijd kennen. Ik speelde graag actiespelletjes die gebaseerd zijn op ritme. Wanneer je een bepaald level haalde, speelde je een ‘verboden nummer’ vrij en kon je een nieuw ritme spelen. Het voelde als een ‘vrijheid van wat verboden is’. Waarom probeer ik niet los te breken van die dingen?” De teaser voor de videoclip van Haegeum bevestigde die interpretatie van het woord omdat de Chinese tekens “解禁” te zien waren op het scherm. Maar Agust D gebruikt toch ook de eerste betekenis van het woord. Zo is het instrument te horen in de achtergrond van het nummer. In zijn single Daechwita uit 2020 gebruikte Agust D ook al een haegeum in de instrumentals.

Vrijheid

Het nummer Haegeum gaat dus over het opheffen van een ban. Het past zo perfect bij de onderwerpen die Agust D aanhaalde in zijn eerdere albums, zoals hebzucht, woede, ambitie en de betekenis van succes. In het nummer verwijst hij naar zaken als kapitalisme, geld, hebzucht, haat en vooroordelen. Hij haalt aan dat, hoewel je het gevoel van vrijheid hebt, deze dingen je toch leiden in je keuzes.

Op een bepaald moment trekt hij ook de vrijheid van meningsuiting in vraag. “Freedom of expression / Could be the reason for somebody’s death. Could you still consider that freedom?” In het licht van de recente gebeurtenissen in K-pop komen deze woorden natuurlijk hard aan.

Videoclip

De single kreeg vooral een indrukwekkende videoclip die aanvoelt als een maffiafilm uit de nineties. In het begin van de clip zien we Agust D als leider van een gangsterbende. Hij stapt binnen in een restaurant waar hij de eetstokjes van een van de klanten steelt en meeneemt naar boven. Daar steekt hij met diezelfde eetstokjes een man neer en begint zijn bende ook de andere aanwezigen aan te vallen. Later maken we kennis met een tweede gedaante van Agust D, een politieagent.

Die agent, die hetzelfde litteken heeft als de koning uit Daechwita, probeert de bende te stoppen. Uiteindelijk komen de twee tegenover elkaar te staan, waarbij het uiteindelijk de gangsterversie is die de agent kan neerschieten. Hierbij kan je opnieuw een parallel trekken met Daechwita, waarin Agust D ook een rijkere en hoogstaandere gedaante van zichzelf vermoordde.

De clip werd opgenomen in Bangkok in Thailand met een gigantisch team van locale productieleden. De manier waarop de videoclip gemaakt is voelt ook aan als een langspeelfilm en geeft zo opnieuw een indrukwekkende apotheose voor de eerste trilogie van SUGA, die van Agust D.

Bekijk hier de videoclip voor Haegeum van Agust D:

Beluister hier het volledige album ‘D-DAY’ van Agust D:

Meer
Lees meer...