Ah, je dacht dat je in ’t water veilig was voor spinnen: deze nieuwe soort kan een uur onder water blijven

Ah, je dacht dat je in ’t water veilig was voor spinnen: deze nieuwe soort kan een uur onder water blijven

In Australië – waar anders? – is op het World Science Festival een nieuwe spinnensoort voorgesteld. En die is niet wat je ervan verwacht, want de spin onderscheidt zich omdat ze tot een uur onder water kan zitten. Daar jaagt ze op insecten, vissen en zelfs padden. Je komt deze dus beter niet in bad tegen…

Het exemplaar dat aan het publiek werd voorgesteld, heeft de naam Brian gekregen. De wetenschappelijke naam voor de soort is dolomedes briangreenei. Je vindt de spinnen vooral rond waterstromen nabij Brisbane. De spin reageert op vibraties in het water om op prooien te jagen.

“Deze spinnen zitten op het water en van zodra een insect het oppervlak raakt, schieten ze naar boven om hun prooi te pakken. Daarna duiken ze onder water, zwemmen ze terug naar de oever en eten hun prooi op”, zegt Robert Raven, spinnenexpert van het Queensland Museum.

Vissen en padden

De spin kan een uur onder water blijven zitten en eet niet alleen insecten, maar ook vissen en zelfs padden. Maar hoewel ze dus vrij grote dieren kan doden, hoeven mensen niet bang te zijn. “Ik ben al door deze spin gebeten en het is niet meteen gevaarlijk. Het prikkelde alleen een tijdje”, zegt Raven.

Ze noemden de spin naar professor Brian Greene, die zich bezig houdt met golven. Vorige maand nog verwierven wetenschappers eeuwige roem omdat ze zwaartekrachtgolven hebben opgevangen. Net zoals er golven door ons universum bewegen, gebruikt ook deze spin zo’n methode om te jagen. De kleine Brian (de spin) zal binnenkort in het Queensland Museum te bewonderen zijn.

(Bron: Mashable)

Gesponsorde artikelen