Professor stelt dat heel wat AI-mogelijkheden nog onopgemerkt blijven door geheimhouding personeel

De professor beweert dat veel personeelsleden zwijgen over hun gebruik van generatieve AI uit angst voor de perceptie die ze ermee creëren. 

Waarom is dit belangrijk?

Er wordt elke dag wel iets geschreven over artificiële intelligentie. De lancering van ChatGPT zorgde voor een hele nieuwe resem mogelijkheden met de technologie. Bedrijven moeten zich nu aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid, en moeten volgens professor Mollick het gebruik ervan verwelkomen.
  • Want volgens Ethan Mollick, professor management aan de Wharton School van the University of Pennsylvania, blijven heel wat van de mogelijkheden die AI heeft onder de radar. Dat schrijft Fortune.
  • Werknemers zijn heel vindingrijk met de technologie. “Mensen stroomlijnen taken, gebruiken nieuwe coderingsmethoden en automatiseren tijdrovende en vervelende onderdelen van hun werk”, schrijft hij. “Maar de uitvinders vertellen hun bedrijven niet over hun ontdekkingen.”
  • Veel bedrijven hebben het gebruik van generatieve AI verboden. Voor velen blijft het een grijze zone, met vraagtekens over juridische implicaties en de exacte technologie. Hierdoor zijn werknemers die er toch gebruik van maken extra terughoudend om ervoor uit te komen.

Productiviteitswinsten

  • Mollick stelt dat dergelijke AI-verboden ervoor zorgen dat werknemers op hun werk gebruik maken van hun telefoon, in plaats van hun (werk)computer, om stiekem de technologie te gebruiken.
  • Een van de redenen kan zijn dat werknemers niet als ‘lui’ gezien willen worden, wanneer ze toegeven dat een AI-systeem hun werk, of deel van hun werk, heeft gedaan.
  • Een andere reden is dat werknemers vrezen dat ‘ze hun eigen vervanger trainen’. Wanneer de werkgever ziet hoe eenvoudig een AI-systeem die job kan uitvoeren, bestaat de kans dat er gesnoeid wordt in het personeelsbestand.
  • Volgens Mollick zijn bedrijven beter af als ze het gebruik van AI op een transparante manier stimuleren en duidelijk maken dat er geen sancties vasthangen aan het gebruik ervan. Op die manier kan het bedrijf, maar kunnen ook andere werknemers profiteren van de extra productiviteit. (kg)
Meer
Lees meer...