AirAsia schepte eerder dit jaar nog op dat hun vliegtuigen nooit vermist zouden raken

AirAsia schepte eerder dit jaar nog op dat hun vliegtuigen nooit vermist zouden raken

Meer dan 24 uur nadat al het contact met vlucht QZ8501 van AirAsia werd verloren, is er nog steeds geen spoor van de Airbus. Het team dat naar het wrak zoekt, denkt dat het toestel op de zeebodem ligt. Intussen wordt een pijnlijk feit terug opgerakeld: begin april moest AirAsia een editie van het in-flight magazine intrekken omwille van de uitspraak dat een vliegtuig van de maatschappij “nooit zoek zou geraken”.

Gisteren omstreeks 6.17 uur lokale tijd is een Airbus 320-200 van de Maleisische lagekostenmaatschappij AirAsia met 162 mensen aan boord van de radar verdwenen. Dat gebeurde toen het toestel door een zware onweerszone vloog, en naar alle waarschijnlijkheid is de Airbus dus in de zee neergestort. Anderhalve dag later is er nog steeds geen spoor van het vliegtuig.

AirAsia is tot nu toe een erg veilige maatschappij gebleken, en dat leidde eerder dit jaar nog tot hoogmoed. Zo schepte de maatschappij negen maanden geleden – vlak na de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines – nog op dat de AirAsia-piloten zo goed opgeleid zijn dat “your plane will never get lost“. Die tekst in het in-flight magazine Travel 3Sixy leidde toen tot heel wat wrevel op sociale media, en het bedrijf zag zich genoodzaakt de editie van het magazine opnieuw in te trekken.

Excuses

AirAsia-topman Tony Fernandes tweette enkele dagen na het incident zijn verontschuldigingen. “Van zodra we op de hoogte gesteld werden, hebben we het magazine terug ingetrokken”, schreef hij toen. Volgens de topman was de editie van het magazine al gemaakt en geprint voor het vliegtuig van Malaysia Airlines op 8 maart 2014 spoorloos van de radar verdween. Ook van dat toestel is nu bijna tien maanden later nog geen spoor teruggevonden.

Gesponsorde artikelen