Airbnb, cruises en ‘Game of Thrones’ zetten populaire vakantiebestemmingen onder druk

Airbnb, cruises en ‘Game of Thrones’ zetten populaire vakantiebestemmingen onder druk

Dubrovnik, Rhodos, Santorini, Corfu, Paphos en Venetië, het zijn populaire bestemmingen. En hoewel het massatoerisme goed is voor de lokale economie, is er nu toch overleg om het fenomeen in te perken. 

De zes locaties die betrokken zijn bij het overleg hebben in totaal 390.000 inwoners. Maar toch ontvangen ze 400.000 toeristen, exclusief de bezoekers van cruiseschepen.

“Schadelijk voor de lokale gemeenschappen”

Marco Gasparinetti is de initiatiefnemer van het overleg. Hij woont zelf in het drukke Venetië en zegt dat het toerisme schadelijk is voor de lokale gemeenschappen: “Deze bestemmingen zijn het slachtoffer van hun eigen succes. De lokale bevolking gaat op zoek naar een andere woonplaats, terwijl ook het erfgoed dreigt te worden aangetast.”

De vele cruises en overnachtingsmogelijkheden zoals Airbnb zetten de situatie nog meer onder druk. “Bovendien hebben goedkope vliegtuigreizen en de afwezigheid van terroristische aanslagen in Italië, Kroatië, Griekenland en Cyprus ertoe geleid dat de historische steden in het mediterrane bekken met een aanhoudende stroom toeristen worden overspoeld,” zeggen de woordvoerders van de getroffen locaties aan de Britse krant The Times.

‘Game of Thrones’ boosdoener

Dubrovnik is een heel populaire vakantiebestemming. De stad heeft momenteel 1.600 inwoners. Dat is een daling tegenover de 15e eeuw. Toen woonden er nog 17.000 mensen in Dubrovnik. Tegelijkertijd is het aantal overnachtingsmogelijkheden op 10 jaar tijd toegenomen tot meer dan 32.000 bedden.

Gemeenteraadslid van Dubrovnik, Ljubo Nikolic, zegt dat veel inwoners vertrekken. Het grootste deel van de huizen wordt immers verhuurd aan toeristen. Ook het eiland Lokrum, dichtbij de stad, is ondertussen een toeristische trekpleister geworden. Vooral de serie Game of Thrones draagt bij aan de populariteit.

Minder inwoners en milieuvervuiling

Natuurlijk zorgt het toerisme ook voor heel wat inkomsten. Daarom blijft het moeilijk om actie te ondernemen. Volgens Gasparinetti had Venetië in het verleden 170.000 inwoners. Dat aantal is gezakt tot minder dan 55.000 op dit moment. Daarnaast zorgt het massatoerisme voor milieuvervuiling.

“De steden moeten oplossingen vinden om het toerisme onder controle te houden. Niet alleen zouden de aantallen bezoekers moeten worden beperkt, maar ook moet worden getracht om het toerisme meer gelijkmatig over het hele jaar te spreiden. Ook zou ernaar gestreefd moeten worden om de dagtoeristen gedeeltelijk te vervangen door culturele bezoekers”, zegt Gasparinetti.

“Een andere opdracht voor de steden bestaat erin om opnieuw banen aan te trekken die niet aan het toerisme zijn gelinkt.”

Gesponsorde artikelen