Airbnb-gastvrouw annuleert last-minute een reservatie met racistische sms, “dit is waarom we Trump hebben”

Airbnb-gastvrouw annuleert last-minute een reservatie met racistische sms, “dit is waarom we Trump hebben”

Een Airbnb-gastvrouw in Californië stuurde last minute een sms naar haar Aziatische gaste dat ze niet meer moest komen, omdat ze Aziatisch is. Airbnb kon met die discriminatie niet lachen. Ze legden de vrouw een boete op van 5.000 dollar en een verplichte cursus Aziatische cultuur.

Dyne Suh, een 26-jarige advocate die al 23 jaar in de Verenigde Staten woont, boekte Tami Barker’s hut in Big Bear, Californië voor een skiweekend met vrienden. Maar Barker annuleerde die reservatie enkele minuten voor haar gasten toekwamen.

“Dit is waarom we Trump hebben”

Suh en haar vrienden hadden net uren door de sneeuw gereden. Toen ze nog drie minuten moesten rijden, liet Suh weten aan de gastvrouw dat ze bijna toegekomen waren. Ze kreeg een sms’je terug: “Ik zou nooit verhuren aan jou, zelfs niet al ben je de laatste persoon op aarde. Een woord zegt genoeg: Aziaat.” Suh antwoordde dat ze bij Airbnb zou klagen. Gastvrouw Barker reageerde: “Dit is waarom we Trump hebben … en ik zal dit land nooit laten leiden door vreemdelingen.”

Eerste straf voor discriminatie bij Airbnb

Onmiddellijk daarna startte Airbnb een onderzoek. Hoewel discriminatie op basis van ras vaker voorkomt op platformen als Airbnb en Uber, is dit de eerste keer dat een Airbnb-gastvrouw een straf krijgt. Andere zogenaamde deeleconomieën zoals Uber, beweerden lange tijd dat hun leden geen straf kan worden opgelegd omdat ze maar een ‘platform’ zijn en niet zoals andere bedrijven dezelfde wetten moeten volgen. Gastvrouw Barker is door Airbnb van het platform verwijderd. Naast een geldboete van 5.000 dollar en een verplichte cursus Aziatische-Amerikaanse studies, moet de gastvrouw de anti-discriminatie wetten van Californië aanvaarden, haar excuses aanbieden bij Suh en als vrijwillig helpen bij een burgerrechtenorganisatie. Met deze eerste stap richting anti-discriminatie wil Airbnb laten weten dat ze “altijd meekijken en op creatieve manieren mensen willen bestraffen om zo niet enkel de slachtoffers te compenseren maar ook de relaties met de Airbnb-gemeenschap te versterken.”

Gesponsorde artikelen