Airbnb stelt gratis kamers open voor vluchtelingen

Airbnb stelt gratis kamers open voor vluchtelingen

Net als in Nederland kunnen ook Fransen een gratis kamer ter beschikking stellen van vluchtelingen via Airbnb. Het is verboden om daarvoor aan je logees een tegenprestatie te vragen en liefdadigheidsorganisatie ELAN wil financieel bijspringen. Ook bij ons bestaat het initiatief al.

Normaal betaal je natuurlijk voor een Airbnb-logement, maar sinds 20 juni laat Airbnb in Frankrijk toe om asielzoekers en vluchtelingen gratis onderdak te geven. Dat schrijft dagblad L’Avenir. Deze vernieuwing kwam erdoor dankzij het liefdadigheidsinitiatief Open Homes van organisaties als Singa, ELAN, Samusocial, JRS France en Réfugiés Bienvenue. Momenteel staan er voor Open Homes zo’n 600 advertenties online in 260 verschillende gemeentes.

“Frankrijk is het eerste Europese land dat dit doet”, laat Airbnb France-directeur Emmanuel Marill weten. “Het maakt niet uit wat je ter beschikking stelt, een huis, een woonboot of nog iets anders.” Om een kamer aan te bieden, vul je een formulier in dat lijkt op dat voor betaalde deals.

Geen tegenprestatie

Voordat een logeerplek op de website verschijnt, komt iemand van Airbnb langs om na te gaan of de potentiële huisbaas wel goede bedoelingen heeft. Hosts, die van de vluchtelingen een tegenprestatie vragen zoals babysitten of huishoudtaken, worden geweigerd.

De kamers worden vaak maar voor een korte periode opengesteld. Daardoor is het voor de vluchtelingen niet gemakkelijk om te integreren. De liefdadigheidsorganisaties achter het initiatief raden dan ook aan om je logoment voor minstens drie maanden aan te bieden. De kost is wel voor de gastheren en Airbnb reikt daar geen vergoeding voor uit. ELAN voorziet wel “tot 200 euro per maand voor voedsel en elektriciteit voor gastheren die dat willen.” Airbnb wil wereldwijd zo’n 100.000 mensen opvangen tegen 2022.

Nederland

Ook in Nederland en België is een gelijkaardig initiatief op poten gezet.

Gesponsorde artikelen