Airbus gaat experimenteren met sensoren die toiletgebruik meten

Vliegtuig
GettyImages

De Europese vliegtuigproducent Airbus gaat sensoren voorzien in nieuwe vliegtuigen die meten wat passagiers zoal doen aan boord van een vliegtuig. Op die manier wil de Europese producent kosten besparen op onnodige voorzieningen.

Airbus, de Europese vliegtuigproducent, wil nieuwe sensoren aanbrengen in de A350-900 toestellen om te kijken wat passagiers zoal doen aan boord van het vliegtuig. Zo wil Airbus geld besparen op voorzieningen die amper gebruikt worden.

De producent voorziet onder andere de toiletten van het vliegtuig met camera’s zodat gemeten kan worden hoe vaak mensen naar het toilet gaan tijdens een vlucht. Op die manier kan het cabinepersoneel weten wanneer toiletpapier en zeep aangevuld moeten worden.

Camera’s in toiletten

Daarnaast wil Airbus de toiletten ook voorzien van camera’s om te checken hoeveel mensen er precies in de rij staan voor het toilet. Dat doet de producent om live aan te geven aan andere passagiers hoelang de wachtrij ongeveer duurt en welk toilet ze het best kunnen gebruiken. Maar geen paniek. Je gezicht wordt geblurred, dus je komt niet in beeld als de nood hoog is.

Ook gaat Airbus bijhouden wat passagiers zoal bestellen tijdens een vlucht. Op die manier kan de producent in de gaten houden wanneer producten moeten bijbesteld worden om voedselverspilling tegen te gaan.

Als het vliegtuig terug aan de grond staat, zal alle data gedeeld worden met vliegtuigmaatschappij via de WiFi-verbinding van het toestel. Airbus zal tot het eind van het jaar testen doen met verschillende vliegtuigen.

Gesponsorde artikelen