Left Right
scrollTop top

Airbus vraagt patent aan voor vliegtuig dat op uurtje uit Brussel in New York staat


Airbus vraagt patent aan voor vliegtuig dat op uurtje uit Brussel in New York staat

De Franse vliegtuigbouwer heeft opnieuw een patentaanvraag ingediend voor een vliegtuig dat op een uurtje van Europa naar New York kan vliegen. Dat deed het ook al eerder dit jaar, maar dit keer lijkt het te gaan om een verfijnd ontwerp.

Het patent werd vandaag ingediend, en omvat een nieuw type vliegtuig dat zou vliegen aan vier keer de snelheid van het geluid. Dat betekent dat het de Atlantische Oceaan op minder dan een uurtje zou kunnen oversteken, en dus zou een vlucht van Brussel naar New York maar even lang duren als een autorit van de Kempen naar Antwerpen in de Belgische spits.

De plannen voor de supersonische jet van Airbus kwamen in juli ook al eens aan de oppervlakte, maar het lijkt erop dat het bedrijf de technici opnieuw naar de tekentafel gestuurd heeft. Het nieuwe design ziet er namelijk helemaal anders uit dan het vorige, en het lijkt veel meer op een vliegtuig zoals we dat kennen. Het enige verschil is dat het toestel gebruik zou maken van een raketmotor.

Zo zag het eerdere design eruit:

Dit is het nieuwe ontwerp volgens het patent:

In de patentaanvraag wordt dit toestel omschreven als een “ruimtevliegtuig dat kan opstijgen op de normale manier, en vervolgens een hoogte van 100 kilometer kan bereiken. Daar wordt op supersonische snelheden gevlogen, waarna opnieuw geland wordt op de manier dat we gewoon zijn van een vliegtuig.” De raketmotor zou achteraan het vliegtuig geïnstalleerd worden, en enkel op grote hoogte werken. Om tot op die hoogte te geraken, wordt gebruik gemaakt van conventionele turbojets.

We zullen dit toestel echter de komende jaren echt nog niet realiteit zien worden. Misschien gebeurt dat zelfs nooit. Airbus dient jaarlijks heel wat patentaanvragen in, waarvan een groot aantal nooit gebruikt zullen worden. Maar het toont wel aan dat het bedrijf bezig is met nieuwe soorten vliegtuigen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588