Left Right
scrollTop top

Airbus wil je laten instappen in cabine die pas nadien op het vliegtuig wordt geplaatst


Airbus wil je laten instappen in cabine die pas nadien op het vliegtuig wordt geplaatst

De Franse vliegtuigbouwer Airbus heeft een patent genomen op een wel heel speciaal type vliegtuig. Airbus denkt eraan om vliegtuigen net zoals vrachtwagens modulair te maken, waardoor de cargo- en passagiersmodule simpelweg op het vliegtuig geplaatst kan worden.

De patentaanvraag voor het nieuwe type vliegtuig werd al bijna drie jaar geleden ingediend, maar werd nu pas goedgekeurd door het US Patent and Trademark Office. Het nieuwe concept moet een probleem oplossen waar vele luchtvaartmaatschappijen en luchthavens mee kampen: tijdsgebrek.

Als een vliegtuig aankomt, dan moeten de passagiers in geen tijd het toestel verlaten, de bagage moet uitgeladen en terug ingeladen worden, alle zitjes moeten proper gemaakt worden, en vervolgens moeten alle nieuwe passagiers weer instappen. Afhankelijk van het type vliegtuig moet dat allemaal gebeuren op 30 tot 120 minuten, maar iedereen probeert al jaren om de benodigde tijd te verminderen.

Zo wordt er al even geëxperimenteerd met nieuwe stoelconfiguraties waardoor mensen minder lang opgehouden worden tijdens het instappen, of moet er in de terminal al voorgesorteerd worden. Maar volgens Airbus is het ideale scenario dat iedereen al in de cabine kan plaatsnemen vooraleer het vliegtuig is aangekomen.

Dat alles zou mogelijk moeten zijn met het nieuwe concept van Airbus. Het vliegtuig wordt namelijk modulair, met de cabinemodule die gedemonteerd kan worden. Op die manier kunnen nieuwe passagiers al plaatsnemen in een module die klaarstaat, vervolgens komt het vliegtuig aan en worden de twee modules verwisseld. In feit werkt het net zoals vrachtwagens hun containers wisselen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737