AKP-partij van president Erdogan verliest strijd om Istanbul voor de tweede keer

Ekrem Imamoglu, burgemeester van Istanbul
epa

De heersende AKP-partij van president Erdogan is haar greep op Istanbul kwijt. Ook na nieuwe gemeenteraadsverkiezingen kwam oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu als winnaar uit de bus. “We starten een nieuwe pagina voor Istanbul”, zei hij in z’n overwinningsspeech. “En op deze pagina zal er rechtvaardigheid, gelijkheid en liefde zijn.”

Het belang van Istanbul valt niet te onderschatten, dat gaf Erdogan gisteren zelf al toe toen hij zei dat “wie Istanbul heeft, Turkije heeft”. Daarom stuurde hij na de onverwachte verkiezingsnederlaag van zijn partij in de stad in maart dan ook aan op nieuwe verkiezingen.

Maar dat bleek een fikse misrekening, want oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu vergrootte z’n voorsprong van nog maar 13.000 stemmen in maart tot nu meer dan 775.000 stemmen en haalde 54 procent.

“Geloof in de democratie nieuw leven in geblazen”

Binali Yildirim, ex-premier van Turkije en kandidaat voor de AKP-partij in Istanbul, zag de bui hangen en gaf z’n (nieuwe) nederlaag al bijzonder snel toe. Het duurde ook niet lang voor Yildirim en president Erdogan hun opponent feliciteerden. “Mijn tegenstander heeft de verkiezingen gewonnen”, tweette Yildirim al enkele uren na het sluiten van de stembureaus. “Ik wens hem veel succes.”

“We starten een nieuwe pagina in Istanbul. En op deze pagina zal er rechtvaardigheid, gelijkheid en liefde zijn”, zei Imamoglu in z’n overwinningsspeech. “Zestien miljoen mensen in Istanbul hebben ons geloof in de democratie nieuw leven in geblazen.”

Breuk in AKP-partij

Het verlies in z’n thuisstad komt voor Erdogan niet alleen persoonlijk hard aan maar zou ook wel eens verstrekkende gevolgen kunnen krijgen. Er wordt verwacht dat de nederlaag in Istanbul voor een breuk in de AKP-partij zal zorgen.

Erdogan benadrukte op Twitter meteen dat hij tot 2023, wanneer de volgende verkiezingen gepland staan, in het zadel zal blijven. Maar analisten verwachten dat die verkiezingen misschien wel veel vroeger zullen komen en dat de resultaten in Istanbul een voorbode zouden kunnen zijn voor het hele land.

Gesponsorde artikelen