Al 10 dagen flatline: zelfs in putje winter komt er nu geen poolijs meer bij en ook aan Zuidpool alarmerende daling

Al 10 dagen flatline: zelfs in putje winter komt er nu geen poolijs meer bij en ook aan Zuidpool alarmerende daling

In de herfst trokken klimaatwetenschappers al aan de alarmbel: de aangroei van poolijs in het arctisch gebied lag absurd laag. We zijn nu een paar maanden verder en er is geen herstel. Integendeel, zowel in het noordelijk als zuidelijk halfrond liggen miljoenen vierkante kilometers minder poolijs. Wetenschappers vrezen dan ook dat we mechanisme in gang hebben gezet dat opwarming nog versterkt.

De aangroei van ijs aan de Noordpool is zelfs al tien dagen aan het flatlinen, terwijl het juist snel zou moeten aangroeien nu. Ongeveer 12,9 miljoen km2 is daar nu bedekt met ijs. In het vorige rampjaar, 2012, was dat bijna een miljoen vierkante kilometer meer. Normaal komt er in deze periode 20 à 30.000 vierkante kilometer poolijs bij per dag in het noordelijk halfrond. Vorig jaar bleek al dat de aangroei verminderde in deze periode, maar die werd min of meer nog wat “gered” door een koude zomer aan de noordpool, zodat er geen absoluut laagterecord werd gebroken.

Maar nu is het zo dramatisch dat we al half januari kunnen stellen dat het laagte record van 2012 gebroken zal worden.

Ook aan de Zuidpool

Er is meer: in het zuidelijk halfrond, waar het nu zomert, is er ook iets ernstigs aan de hand. Daar zou normaal (en normaal betekent hier rekening houdend met het tempo waaraan het zeeijs daar afneemt de jongste jaren) nu ongeveer 5 miljoen vierkante kilomter rond antarctica bedekt zijn met poolijs. Het is zelfs geen 4 miljoen km2 momenteel. Het wordt naar alle waarschijnlijkheid nog dramatischer, want in het zuidelijk halfrond moet de periode dat het ijs het snelst smelt nog aanbreken.

Sneeuwbal

Wat we nu zien is het gevreesde sneeuwbaleffect van klimaatverandering. Zee-ijs heeft een isolerende werking: het voorkomt dat de oceaan zijn warmte af kan geven aan de atmosfeer. Wanneer de temperaturen stijgen, neemt de hoeveelheid zee-ijs af, waardoor de oceaan meer warmte af kan geven aan de atmosfeer en de temperaturen nog sneller stijgen.

De jongste maanden was het regelmatig 15 tot 20 graden warmer dan normaal in het noordpoolgebied. Het lijkt er dus wel degelijk op dat we een bepaald mechanisme in gang hebben gezet dat de opwarming versterkt. Wetenschappers vrezen dat het klimaat in een nieuwe spiraal is beland.

De veranderingen die we nu aan de Noord- en Zuidpool zien, gaan ook sneller dan wat de modellen voorspellen.

Deze grafiek toon de combinatie van de hoeveelheid ijs in het noordelijk en het zuidelijk halfrond:

Dit is de situatie in het noordpoolgebied:

Je kan de interactieve kaart hier bekijken.

En dit is Antarctica:

Gesponsorde artikelen