Al 15.000 asteroïden gevonden nu die ooit bedreiging voor aarde kunnen zijn

Al 15.000 asteroïden gevonden nu die ooit bedreiging voor aarde kunnen zijn

Wetenschappers hebben al 15.000 asteroïdes gevonden die ooit kunnen inslaan op onze planeet. En dat aantal gaat nog stijgen, want er worden er momenteel ongeveer 30 per week gevonden.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die meedoet aan het onderzoek, heeft het aantal gisteren bekendgemaakt. Drie jaar geleden stond de teller nog op 10.000.

In ons zonnestelsel zijn meer dan 700.000 asteroïdes. De meesten staan ver weg en komen nooit in de buurt van de aarde. Maar een deel ervan staat in onze omgeving. Dat zijn de Near Earth Objects (NEOs).

Sommige rotsblokken zijn meer dan een kilometer in doorsnee. Daarvan is volgens ESA ongeveer 90 procent gevonden. Van de stenen die groter dan 100 meter zijn, is slechts 10 procent gevonden. En minder dan 1 procent van de objecten die tussen 40 en 100 meter diameter hebben.

Algemeen wordt aangenomen dat asteroïden die een doorsnee hebben die kleiner is dan 40 meter weinig schade aanrichten.

Atoombommen boven ons hoofd

Asteroïden met een doorsnee van vier meter slaan ongeveer elk jaar in op aarde. Exemplaren die tot zeven meter gaan ongeveer elke vijf jaar. Wanneer die de atmosfeer binnenkomen, geeft dat evenveel energie vrij als Little Boy, de atoombom van 15 kiloton die Hiroshima platlegde.

Die asteroïden ontploffen echter in de bovenste lagen van de atmosfeer, en zowat alles wat er solide aan is, vaporiseert daarbij.

In 1908 hebben we nog een asteroïde gehad die wellicht 40 meter in diameter was, en die explodeerde boven Tunguska in Siberië. De schokgolf die daardoor ontstond, legde acht miljoen bomen plat in een gebied van 2.150 vierkante kilometer.

De gevaarlijke jongens

Zo’n gevaarlijke jongens komen elke 2.000 à 3.000 jaar langs. Asteroïden met een doorsnee van een kilometer, die echt slecht nieuws zijn, komen gemiddeld twee keer per miljoen jaar voor, exemplaren van vijf kilomter slaan om de twintig miljoen jaar in.

Er zijn al zeker 2.000 van die ruimtestenen groter dan een kilometer ontdekt die het volgende miljard jaar zullen inslaan op aarde. De meeste daarvan bevinden zich momenteel in een baan tussen Mars en Jupiter, maar op een gegeven moment zullen ze NEOs worden.

Tot zeker 2060 zouden we, voor zover we nu kunnen zien, goed zitten: er zullen geen asteroïden inslaan die echte catastrofes kunnen veroorzaken.

Gesponsorde artikelen