Al 8 dodelijke schietpartijen in Amerikaanse scholen dit jaar. Stel je even voor dat het terreuraanslagen waren geweest

Al 8 dodelijke schietpartijen in Amerikaanse scholen dit jaar. Stel je even voor dat het terreuraanslagen waren geweest

Stel je even voor wat er zou gebeuren als de eerste 7 weken van 2018 er al 18 incidenten zouden zijn geweest met gewapende terroristen in onze straten, waarvan acht resulteerden in meerdere doden en/of zwaargewonden. Grenzen dicht zonder twijfel, militairen weer op straat, inreisverboden, schoolreizen afgelast, noodtoestanden afgekondigd, etcetera etcetera. Wel, er zijn de eerste 7 weken van 2018 18 schietpartijen geweest op Amerikaanse scholen, en bij acht daarvan zijn doden en/of gewonden gevallen. Normaalste zaak van de wereld? Is dat echt “iets anders”? 

Toen een gewapende man in 2012 20 klein mannen en zes volwassenen met een assault rifle doodde op Sandy Hook Elementary School was de hele wereld in shock. De waanzin voorbij werd geroepen in de VS, het zou nu echt eens moeten stoppen. Sindsdien zijn er in de VS 273 schietpartijen op scholen geweest. Daarbij werden 439 mensen neergeschoten, van wie er 121 het niet overleefden.

Toen ik nog in de VS op school zat, hadden we nog oefeningen voor het geval de school door een tornado zou worden getroffen. We hebben zelfs een keer een nucleaire rampoefening gedaan. De kinderen van mijn klasgenoten van toen krijgen nu oefeningen waar ze geleerd worden wat te doen in het geval er een dolle schutter opduikt in hun school. Ze kopen bulletproof-rugzakken voor hun kinderen.

En hoewel er heel af en toe wel eens een school een tornado over zich krijgt en de atoomdreiging ook niet meer is wat ze was, is het echt wel een goeie zaak dat die Amerikaanse kids die training tegen dolle schutters krijgen en hun ouders investeren in die rugzakken. Want de kans dat ze er ooit mee moeten afrekenen is wel degelijk reëel.

13 minuten

Alleen al sinds 1 januari waren er acht schietpartijen met doden en/of gewonden op Amerikaanse scholen. Laat dat even inzinken. Op scholen. Op kinderen. De politieke reactie daarop, laat staan een internationale veroordeling en vingerwijzing naar een VN-lid, was nul-komma-nul.

Elke 13 minuten wordt iemand doodgeschoten in de VS. Dat is een gemiddelde. De jongste jaren zijn er maandelijks 31 mass shootings geweest in het land. Dat zijn incidenten met vuurwapens waarbij minstens vier mensen neergekogeld zijn. Zo’n mass shooting vindt, afgaande op de cijfers sinds 2012, gemiddeld 6,2 keer per week plaats.

Vorig jaar stierven 14.000 Amerikaanse burgers door toedoen van een vuurwapen in eigen land. 27.000 anderen kregen wel één of meerdere kogels in hun lijf, maar overleefden.

De VS is het enige land ter wereld waar geen oorlog heerst op eigen bodem en waar er meer burgers sterven door kogels dan in verkeersongevallen. De jongste twee jaar kwamen zes keer meer burgers om door vuurwapens dan dat er Amerikanen omkwamen in Irak en Afghanistan sinds 2001.

Toen ik nog in de VS op school zat, hadden we nog oefeningen voor het geval de school door een tornado zou worden getroffen. We hebben zelfs een keer een nucleaire rampoefening gedaan. De kinderen van mijn klasgenoten van toen krijgen nu oefeningen waar ze geleerd worden wat te doen in het geval er een dolle schutter opduikt in hun school.

Doden, zoveel doden

Als het nog niet doordringt, laten we er weer even de kinderen bijhalen. Elk jaar worden er 1.300 kinderen jonger dan 12 doodgeschoten in de VS. Dat zijn er dus meer dan drie per dag. Vorig jaar waren er 77 kinderen ONDER DE VIER JAAR (dus peuters) in de VS die iemand doodschoten, in de meeste gevallen zichzelf of een broertje, zusje of kameraadje, met een vuurwapen dat ze thuis of in de auto vonden.

We hebben het dan alleen nog maar gehad over Amerikanen die elkaar vermoorden. Daar komen elk jaar nog eens meer dan 21.000 mensen bij die zelfmoord plegen met een vuurwapen.

Amerikanen staan voor 4,4 procent van de totale wereldbevolking, maar ze bezitten 42% van alle wapens in de handen van burgers in de wereld. Er worden nu zes à zeven keer meer vuurwapens verkocht aan nagenoeg evenveel Amerikanen dan 30 jaar geleden. Het aantal mass shootings, dus schietincidenten met vier slachtoffers of meer, is, hou je vast, meer dan 40 keer hoger dan in 1987.

30 jaar geleden waren er ongeveer 200 miljoen vuurwapens onder de bevolking. Maar, er waren toen meer gezinnen die een wapen in huis hadden: bijna 50%. Nu hebben 10% minder gezinnen bijna dubbel zoveel vuurwapens in huis.

Als de heer Trump zijn slogan America First echt zou menen, dan zou dit probleem, dat bij Amerikaanse burgers zoveel leed en miserie veroorzaakt, het eerste zijn waar hij mee aan de slag gaat. We moeten ons daar geen illusies maken: Trump zit in de zak van de wapenlobby en de NRA, de organisatie van wapenbezitters in de VS. En, van de beveiligingssector, die scholen steeds meer security guards kunnen verpatsen en bewakingssystemen. De markt voor “security equipment in the education sector” bedraagt ondertussen 2,5 miljard euro in de VS, per jaar.

Als de heer Trump zijn slogan America First echt zou menen, dan zou dit probleem, dat bij Amerikaanse burgers zoveel leed en miserie veroorzaakt, het eerste zijn waar hij mee aan de slag gaat. We moeten ons daar geen illusies maken: Trump zit in de zak van de wapenlobby en de NRA, de organisatie van wapenbezitters in de VS.

Gesponsorde artikelen