Al bijna 50.000 mensen tekenen petitie voor voortbestaan TOPradio, dat zich vragen stelt bij uitdeling erkenningen

Al bijna 50.000 mensen tekenen petitie voor voortbestaan TOPradio, dat zich vragen stelt bij uitdeling erkenningen

De beslissing om TOPradio niet te erkennen als netwerkradio blijft voor beroering zorgen. De dancezender begon direct een online petitie en verzamelde daar al bijna 50.000 handtekeningen. TOPradio hekelt ook de manier waarop de licenties zijn uitgedeeld. “We zijn niet akkoord met de beslissing en ruiken onraad”, laat TOPradio weten.

Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) kende vorige week de licenties toe voor vier nieuwe commerciële netwerkradio’s. Daarbij was er verrassend geen plaats voor TOPradio, nochtans een radiozender die al meer dan 20 jaar bestaat en een trouw publiek heeft. En dat publiek laat van zich horen, want op enkele dagen tijd tekenden al bijna 50.000 mensen een online petitie voor het behoud van TOPradio.

“Wij zijn uiteraard niet akkoord met de recente beslissing, en ruiken onraad bij de ‘verkiezing‘ van de radiozenders. Elke radiozender kreeg de opdracht om een compleet dossier samen te stellen en wij zien dat we op enkele betwistbare futiliteiten het net niet hebben gehaald”, meldt TOPradio aan newsmonkey.

Niet beloofd voor diversiteit in muziekkeuze

Voor één van die vier licenties ging het tussen TOPradio en Hit FM. Als we de dossiers van beide zenders van bekijken zien we dat Hit FM het haalt met 94,81 procent tegenover 93,5 procent voor TOPradio.

TOPradio verliest onder andere punten als het gaat over de financiële situatie. Volgens directeur Bruno Heyndrickx komt dat om hun financieel plan veel realistischer is opgesteld. TOPradio wijst er ook op hun zendschema en muziekkeuze veel meer afwijkt van de huidige grote radiozenders en dat ze daarvoor in de beoordeling niet zijn beloond. De zender noemt de criteria waarop het verloor puur subjectief.

Toelichting vragen aan minister Sven Gatz

Die mening wordt gedeeld door Katia Segers van sp.a, professor media aan de VUB en lid van de mediacommissie in het Vlaams Parlement. Zij wijst er ook op dat de beoordeling geen rekening houdt met de geschiedenis van een zender en het bestaande publiek. Segers belooft de luisteraars van TOPradio dat ze minister Gatz om toelichting zal vragen bij zijn beslissing.

Ondertussen heeft een online petitie van TOPradio al bijna 50.000 handtekeningen verzameld. “We geven ons niet zomaar gewonnen”, laat TOPradio weten aan newsmonkey, al is het maar de vraag of de beslissing nog ongedaan zal gemaakt worden.

Beluister hier de reactie van Katia Segers (sp.a):

Gesponsorde artikelen