Al bijna een jaar lekt er dodelijk radioactief water in zee bij Fukushima,  ze zijn het ons gewoon “vergeten” te vertellen

Tepco, de eigenaar van de kerncentrale in Fuskushima die momenteel ontmanteld wordt, heeft toegegeven dat het al sinds april 2014 op de hoogte is van het feit dat er zwaar radioactief besmet water naar zee vloeit dat afkomstig is van de reactoren. Telkens als het regent, wordt ook het grondwater meer en meer besmet.

Zondag ging het alarm af in Fukushima. “Ergens” werd 23.000 becquerel per liter cesium 137 gemeten. Er is geen veilige limiet voor Cesium 137, wel een legale, en die is 90 becquerel per liter. Tepco liet weten dat het eerst moest checken dat er iets mis was met de meetinstrumenten. Dat was niet het geval, blijkt nu. Maar het is niet echt spontaan dat Tepco dat bekendgemaakt heeft.

Het kon niet anders omdat na wat er zondag gebeurde er sowieso een onderzoek zou komen. En dat onderzoek zou ook aan het licht brengen dat Tepco al sinds april 2014 weet dat, telkens wanneer het regent boven Fukushima, er zwaar radioactief besmet water naar zee loopt.

Het zegt iets over hoe gevaarlijk het in Fukushima nog is, en hoeveel straling er daar nog “hangt” bijna vier jaar na de ramp. Uiteindelijk is dit gewoon water dat uit de lucht valt op de daken van de reactorgebouwen en daar in een paar seconden immens veel radioactiviteit oppikt.

Bone seeker

En we hebben het echt over serieus zwaar radioactief besmet. 29.400 becquerel per liter water aan cesium 137. Wie daar een borrel van binnenkapt, mag zijn kist al bestellen. In dat water zit ook 52.000 becquerel per liter aan beta ray-emitters zoals strontium 90. Strontium 90 is wat ze een bone seeker noemen, een goeie naam voor een horrorfilm, maar het betekent dat strontium 90 zich opstapelt in onze botten. Ook voor strontium 90 kan je eigenlijk nooit spreken van veilige niveaus – daar is het wettelijk maximum 30 becquerel per liter water.

Tot nu ontkende Tepco altijd dat dat zwaar besmet water in zee terecht kwam. En het besmette regenwater gaat niet alleen naar zee, het trekt ook in het grondwater van Fukushima. Het jongste jaar is de hoeveelheid strontium 90 in het grondwater meer dan verhonderdvoudigd. Juist: maal 100. Het was 8,6 becquerel per liter, nu is het meer dan 1.000 becquerel per liter.

“Gefaald”

Tepco zegt dat het “vergeten” is om al die dingen te melden. Of, om precies te zijn, het heeft “gefaald” om het te melden, terwijl het de informatie al bijna een jaar heeft.

Als er één constante is in het nucleaire verhaal, dan is die dat er blijkbaar altijd gelogen moet worden en nooit spontaan door uitbaters en overheden verteld wordt wat er precies aan de hand is. Je moet je toch wel afvragen waarom. 

Meer
Lees meer...