Al de 2e keer dit jaar: Noord-Korea voert nieuwe nucleaire testen

Al de 2e keer dit jaar: Noord-Korea voert nieuwe nucleaire testen

Noord-Korea heeft vanochtend opnieuw nucleaire testen gevoerd, dat heeft het land zelf bevestigd. De tests kwamen aan het licht toen een aardschok van 5.3 op de schaal van Richter werd vastgesteld vlakbij een militaire basis die bekendstaat als nucleair testgebied. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye reageert woest: “Kim Jong Un is fanatiek en roekeloos”. 

De Amerikaanse geologische organisatie United States Geological Survey (USGS) stelde vanochtend een aardschok van 5.3 op de schaal van Richter vast in Noord-Korea. De USGS kon niet onmiddellijk een oorzaak voor de plotse aardschok vinden, maar de zuiderburen wezen er al snel op dat de schok werd vastgesteld in de buurt van een militaire basis waar al meerdere malen nucleaire testen werden gevoerd. Ondertussen heeft Noord-Korea zelf al toegegeven dat het om nucleaire tests gaat.

epa

Niet onlogisch dus dat de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye furieus is. Hij veroordeelt de testen en noemt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un “fanatiek en roekeloos” en spreekt van “zelfvernietigende provocatie”. Ook de Japanse premier Shinzo Abe reageert woest. “Absoluut onaanvaardbaar”, klinkt het. “We moeten dat blijven aanklagen”, zegt hij aan persbureau Associated Press.

epa

Het is al de vijfde keer dat Kim Jong Un nucleaire tests laat uitvoeren en al de tweede keer dit jaar.

Om die reden hebben de Verenigde Naties in januari al extra sancties opgelegd aan Noord-Korea. Hoogstwaarschijnlijk zullen de VN ook deze keer extra sancties opleggen en zal het land in een nog groter isolement geraken.

epa
Bronnen: AP, BBC News, CNN, Buzzfeed

Gesponsorde artikelen