Al gemerkt? Onze klokken lopen plots vijf minuten achter …

Al gemerkt? Onze klokken lopen plots vijf minuten achter …

Is het je de voorbije weken opgevallen dat je digitale klok een beetje vreemd deed? Blijkbaar zouden alle digitale klokken vijf minuten trager lopen door een probleem op het elektriciteitsnet. Niet leuk, maar je kan nu wel je laattijdigheid goedpraten! 

Afgelopen weken liepen heel wat wekkers in Europa op een fout moment af. Niet alleen wekkers, maar ook ovenklokken en microgolfovens wisten even niet hoe laat het was. Blijkbaar kwam dat door een storing in het elektriciteitsnet in Zuidoost-Europa. Hierdoor sloeg de tijd een beetje op hol en liepen alle digitale klokken 5 minuten achter.

Van Portugal tot Polen

Het Belgische hoogspanningsnet behoort tot het Continental European Power System, een Zuidoost-Europees systeem dat loopt van Portugal tot Polen. Het probleem zou al in januari zijn opgedoken met zo’n verstoring als gevolg.

Blijkbaar krijgen alle digitale klok impulsen van dit elektriciteitsnet en die frequentie is altijd vijftig hertz. “Dat betekent dat de spanning op het net vijftig keer per seconde verandert. Maar de afgelopen weken is dat geen vijftig geweest, maar iets minder”, legt Claire Camus van ENTSO-E, de koepelorganisatie van Europese netbeheerders, uit in de Mediahuis-kranten. Dus de digitale cijfers versprongen een beetje trager.

Geen probleem bij smartphones

Bij smartphones was er eigenlijk geen probleem. De klok van een smartphone werkt via een software en niet op het elektriciteitsnet.

Het probleem zou vandaag van de baan moeten zijn. De beheerders van het elektriciteitsnetwerk gaan de frequentie weer verhogen waardoor alle klokken terug juist zullen tikken. Het stomme is wel dat als je je klok terug goed hebt gezet, je het uur weer moet veranderen …

Gesponsorde artikelen