Al vier Thaise jongens gered uit grot, duikers proberen morgen andere jongens te redden

Al vier Thaise jongens gered uit grot, duikers proberen morgen andere jongens te redden

Vier jonge voetballertjes zijn in Thailand door het reddingsteam bevrijd uit de grot waar ze al meer dan twee weken in vastzitten. Acht anderen en hun coach zitten nog minstens tot morgenvroeg vast. Tot dan is de reddingsactie opgeschort omdat de duikers de reserve zuurstofflessen onderweg moeten vervangen.

Sinds zaterdag 23 juni zitten in een Thaise grot twaalf jonge voetballertjes en hun coach opgesloten toen ze verrast waren door het gestegen water. Reddingswerkers zijn al bijna een week bezig om zich voor te bereiden om de groep te bevrijden uit de grot. Bij die voorbereidingen kwam één duiker om het leven.

Vandaag om 5 uur Belgische tijd begon de reddingsactie echt en bijna tien uur later waren de eerste twee jongens bevrijd. Iets later kwamen nog twee jongens uit de grot. Even was er bericht over een vijfde en zesde bevrijding, maar dat is later officieel ontkracht.

Morgen nieuwe reddingspoging

De pogingen zijn nu opgeschort tot 1 à 2 uur Belgische tijd. De reddingswerkers, bestaande uit 90 duikers, hebben namelijk tijd nodig om een volgende actie voor te bereiden. Zo moeten ze onder andere de reserve zuurstofflessen die in de grot geplaatst zijn vervangen.

Als alles goed gaat, hopen de duikers morgenvroeg de volgende voetballertjes uit de grot te halen. Al blijft het een race tegen de tijd omdat er schrik is voor nieuwe moessonregens die de grot weer volledig onder water zouden kunnen zetten.

Vier sterkste jongens gered

Over de vier geredde jongens is weinig nieuws. Ze zijn alle vier overgebracht naar het ziekenhuis omdat ze sterk verzwakt en ondervoed zijn. Volgens sommige berichten zou één van hen ook meer medische hulp nodig hebben, al is dat bericht nog niet bevestigd.

De vier voetballertjes die als eerste uit de grot gehaald zijn, zijn de vier sterkste van de groep. De reddingswerkers gaan op die manier te werk door de tijdsdruk en omdat de weg die afgelegd moet worden heel zwaar is. Zo moet er veel geklommen en gedoken worden en dat terwijl geen van de spelertjes kan zwemmen.

Bekijk hier hoe de complexe reddingsoperatie eruit ziet:

Gesponsorde artikelen