Al zeker 235 doden bij aanslag op moskee in Egypte

Al zeker 235 doden bij aanslag op moskee in Egypte

Bij een aanslag in Egypte zijn al zeker 200 doden gevallen. Tijdens het vrijdaggebed drong een islamistische groep binnen. Ze ontstaken een bom en schoten mensen neer met geweren. Zelfs toen de hulpdiensten al arriveerden, werden er nog schoten gelost. Egypte kende al wat aanslagen op Koptische kerken, maar een aanslag van dit formaat op een soefistische moskee is uitzonderlijk.

Volgens ERTU, de Egyptische staatszender, zouden er bij een aanslag op een soefistische moskee deze middag zo’n 200 doden gevallen zijn. Een islamistische groep zou binnengedrongen zijn, één van hen zou zichzelf opgeblazen hebben, anderen schoten in het rond. De moskee zat op dat moment vol, omdat het tijd was voor het vrijdaggebed.

Dodental loopt op

Het dodental van de aanslag loopt snel op. Eerst was er sprake van twintig doden en tachtig gewonden, maar zowel ERTU als AP bevestigen nu dat er meer dan 200 doden vielen. Er wordt momenteel zelfs al gesproken van minstens 235 doden. Er zijn ook zeker nog honderd gewonden. ERTU meldt ook dat de aanslag nog steeds aan de gang was toen de eerste hulpdiensten arriveerden.

De soefistische moskee van Bir-al-Abed, aan de Sinaiwoestijn op zo’n drie uur rijden van hoofdstad Caïro, is een uitzonderlijk doelwit. Soefisme is een mystieke tak van de islam, die sommige conservatieve groepen zien als heidens. Egypte had al eerder af te rekenen met aanslagen op Koptische kerken en christelijke groepen. De aanslag op een moskee zendt dan ook schokgolven door Egypte.

Veel mensen, waaronder de Belgische premier Charles Michel, drukten op Twitter al zijn condoleances uit.

Gesponsorde artikelen