Regisseur Alan Parker overleden: zijn 6 bekendste films

EPA
Alan Parker overleden 6 beste films

De Britse regisseur Alan Parker is overleden na een slepende ziekte. Hij werd 76 jaar. Dat meldt het Britse nieuwsagentschap PA. Parker zijn films wisten 5 Oscars in de wacht te slepen met Bugsy Malone, Midnight Express en The Commitments. Zelf werd hij genomineerd als ‘Beste Regisseur’ voor Midnight Express en Mississippi Burning. Dit zijn zijn 6 bekendste films.

1. Bugsy Malone

Deze komische filmmusical verscheen in 1976. De eerste film van Parker was meteen een schot in de roos en wist 3 van zijn 8 BAFTA-nominaties te verzilveren.

Het verhaal speelt zich eind jaren ’20 af, ten tijde van de Drooglegging in de VS. Twee gangsterbendes vechten een oorlog uit in de straten van New York. Wanneer Fat Sam (John Cassisi) schaakmat gezet wordt door de rivaliserende bende van Dandy Dan (Martin Lev), zint hij op wraak. Hij strikt de pientere Bugsy Malone (Scott Baio) als chauffeur en handlanger. Deze vreemde gangsterfilm valt vooral op door het feit dat alle rollen vertolkt worden door kinderen. In plaats van met kogels te schieten, spuiten ze elkaar onder de slagroom.

2. Midnight Express

Deze controversiële film verscheen in 1978. De film won twee Oscars, en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Billy Hayes over zijn ervaringen in een Turkse gevangenis.

Hayes werd opgepakt wegens het proberen te smokkelen van drugs. Hij kreeg 4 jaar cel en in de gevangenis blijkt snel dat de Turken het niet zo nauw nemen met de wetten. Als dan ook nog blijkt dat ze de straf verlengen naar levenslang is er maar één ding dat ervoor kan zorgen dat hij dit overleeft.

3. Fame

Deze Amerikaanse muziekfilm verscheen in 1980 en kon 2 van zijn 6 Oscarnominaties verzilveren.

Fame is een swingende film, zowel qua muziek, inhoud als qua beeld, met een clichématig maar hartverwarmend verhaal. De studenten van de High School of Performing Arts in New York komen uit alle windstreken en strijden om het hardst voor roem en geluk in de wereld van de showbusiness. Gene Anthony Ray, die in de film de rol van Leroy op zich neemt, overleed op 14 november 2003 zeer plotseling als gevolg van een beroerte. Hij werd slechts 41 jaar.

4. Pink Floyd – The Wall

Parker brengt met veel flair de legendarische LP van Pink Floyd op het doek en het resultaat is redelijk absurd. De film is erg bombastisch en doet sterk aan de jaren ’60 denken. De huwelijksproblemen en oorlogstrauma’s van de hoofdfiguur Pink katapulteren ons helemaal naar een andere tijd en de tekenfilm-intermezzo’s van Gerald Scarfe zijn om je vingers van af te likken.

5. Mississippi Burning

Mississippi Burning is actueler dan ooit en won de Academy- én BAFTA Award voor ‘beste cinematografie’ (Peter Biziou) en BAFTA’s voor ‘beste montage’ en ‘beste geluid’.

In de zomer van 1964 werden drie leden van de burgerrechtenbeweging vermoord door leden van de Ku Klux Klan met de hulp van lokale politieagenten. Die geruchtmakende zaak vormde de inspiratie voor deze boze film. Daarin onderzoeken twee FBI-agenten de zaak, waarbij ze enorme tegenwerking krijgen van lokale rednecks. Een meeslepende thriller met uitstekend acteerwerk, vooral van Gene Hackman als een uit Mississippi afkomstige FBI-agent en van Frances McDormand als echtgenote van een racistische politieagent.

6. The Commitments

Geestige, aanstekelijke verfilming van de gelijknamige roman van Roddy Doyle, waarin een groep jonge, onervaren muzikanten uit Dublin een soulband vormt. Al snel blijken de spanningen binnen de groep het grote succes in de weg te staan. Het publiek wist de muziek van de fictieve band zo te waarderen dat deze ook na de film in een iets andere bezetting bleef optreden. The Commitments maakt deel uit van Doyles ‘Barrytown’-trilogie, waarvan ook de vervolgen The Snapper en The Van succesvol werden verfilmd onder regie van Stephen Frears.

Gesponsorde artikelen