Alarmerend onderzoek over watervervuiling in Rio: een slok is al genoeg om atleten en toeristen doodziek te maken

Het water in Rio de Janeiro is sterk vervuild en zelfs zo aangetast dat wie er een paar lepels van drinkt, doodziek zou worden. Dat staat te lezen in een studie die door Associated Press (AP) werd besteld en over 16 maanden liep. De waterwegen rond de Braziliaanse hoofdstad zouden gevaarlijke bacteriën en virussen bevatten, die risicovol zijn voor zowel de atleten als de toeristen. 

Het water in Rio de Janeiro is zo vervuild dat wie er een paar lepels van drinkt, doodziek zou worden. Dat staat te lezen in een studie van opdrachtgever en persbureau Associated Press (AP). De waterwegen rond de Braziliaanse hoofdstad zouden gevaarlijke bacteriën en virussen bevatten, die risicovol zijn voor zowel atleten als toeristen.

Het onderzoek brengt heel wat aan het licht. Zestien maanden lang werd het water in en rond Rio intensief onderzocht. Het resultaat is verrassend. Er was natuurlijk al langer sprake van besmet en vervuild water, maar dat het zoveel bacteriën en virussen zou bevatten is toch verontrustend. De waarden zijn maar liefst 1,7 miljoen groter dan wat je als gevaarlijk zou mogen beschouwen in Europa en de Verenigde Staten. Drie theelepels water inslikken zouden al genoeg zijn om atleten en toeristen doodziek te maken.

Blijf uit het water!

Hoewel voldoende nationale teams die deelnemen aan de Olympische Spelen hun voorzorgen hebben genomen, blijven nog tussen 300.000 en 500.000 buitenlanders over die slachtoffer kunnen worden van bacteriën en virussen in het water. Waarschuwingen bleven dan ook niet uit. Zo worden toeristen ontraden om op het strand met hun hoofd het water in te gaan. Maar nu tonen ook stalen dat het zand en sommige stranden hoge concentraties van bacteriën en virussen bevatten.

Doctor Fernando Spilki, viroloog en coördinator van het moleculair microbiologisch laboratorium aan de Feevale Universiteit in het zuiden van Brazilië, en de expert die voor AP het water testte, zeggen in de studie dat er geen significante vooruitgang is geboekt om het water in Rio te zuiveren. Nochtans zou de overheid daar jaren geleden mee begonnen zijn.

‘Helaas stellen we vast dat er al die tijd een variatie in de niveaus van de besmetting is ontstaan. Ondanks het feit dat er wel degelijk maatregelen zijn genomen om de verontreiniging tegen te gaan, bemoeilijken klimatologische omstandigheden de opdracht om het water te zuiveren van bacteriën en virussen.

Meer
Lees meer...