Alarmfase voor gevaarlijk stormtij: Antwerpse kerstmarkt gedeeltelijk onder water

Alarmfase voor gevaarlijk stormtij: Antwerpse kerstmarkt gedeeltelijk onder water

Door de storm van vandaag en gisteren in het Zeescheldebekken heeft waterbeheerder De Vlaamse Waterweg voor deze namiddag en avond de alarmfases voor gevaarlijk stormtij afgekondigd. In Antwerpen is het water rond 16 uur over de blauwe steen gelopen op de parking van de Scheldekaaien. Dat was geleden van de Sinterklaasstorm van 2013. De Antwerpse kerstmarkt staat deels onder water.

De waterpeilen van de Schelde en haar zijrivieren zijn deze middag aanzienlijk gestegen. Dat meldt VTM Nieuws. Rond 16 uur liep het water over de blauwe steen op de parking van de Scheldekaaien en de Antwerpse kerstmarkt staat nu gedeeltelijk onder water.

De combinatie van springtij en een noordwesterstorm op de Noordzee stuwt het zeewater landinwaarts. Het resultaat is erg hoge waterstanden op de Schelde, van Gent tot in Lier. De Vlaamse Waterweg laat weten dat ook in Oost– en West-Vlaanderen de waterpeilen erg hoog zijn.

Gecontroleerde overstromingsgebieden als buffer

Momenteel vangen de gecontroleerde overstromingsgebieden van het Sigmaplan tijdelijk de verhoogde waterpeilen op. Daardoor wordt stroomopwaarts wateroverlast vermeden. Het gaat dan onder andere over de overstromingsgebieden Anderstadt I en II (Lier), Polder van Lier (Lier), Lippenbroek (Hamme), Scheldebroek (Berlare), Potpolder I en IV (Waasmunster), Bovenzanden (Heindonk), Zennegat (Battel), Paardeweide (Berlare), Bergenmeersen (Wichelen), Wijmeers (Berlare en Wichelen) en de polders van Kruibeke. Dat laatste gebied is het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen.

De dijken aan de rivierzijde van de overstromingsgebieden blijven afgesloten, zolang de alarmfase duurt. Ook de veerdiensten zullen tijdelijk buiten dienst zijn. Intussen zijn de felste rukwinden achter de rug. Dat meldt de VRT. Ook wordt er voorlopig geen neerslag meer verwacht.

Beelden van de situatie in Antwerpen:

De meest recente verwachtingen voor de peilen op de Schelde zijn te vinden in het hoogwaterbericht van het Waterbouwkundig Laboratorium en op www.waterinfo.be.

Gesponsorde artikelen