Alaska krijgt in putje winter te maken met warmtelawines

Alaska krijgt in putje winter te maken met warmtelawines

Terwijl het grootste deel van de Verenigde Staten deze winter gebukt gaat onder ijskoud weer, is dat dan weer niet het geval op plaatsen waar je dat zou verwachten. Alaska beleefde de afgelopen weken een recordwarmte, op sommige dagen tot 22 graden Celsius boven het gemiddelde.

De normale temperatuur voor Port Alsworth eind januari is -5 graden Celsius. De temperatuur op 27 januari 2014: 16,7 graden Celsius. Dat was nu wel de maximumtemperatuur die het dorp in Alaska de afgelopen weken te verwerken kreeg, maar het zette wel de toon voor de rest van de maand. Terwijl buiten het uiterste zuiden en Californië praktisch de hele Verenigde Staten met extreem winterweer te maken kreeg, smolt de sneeuw in Alaska.

De regenzones die normaal Californië moeten aandoen in deze periode, kwamen dit jaar enkele duizenden kilometer noordelijker aan. Dat zorgde voor de warmste tweede januarihelft ooit in de staat. In centrale en westerse delen van Alaska, steeg het kwik regelmatig tot 22 graden boven het gemiddelde. De extreem warme temperaturen voor de tijd van het jaar hebben tot praktische problemen geleid. Zo moesten de organisatoren de start van de Yukon Quest Hondensleerace verplaatsen. Traditioneel is de startplaats een bevroren rivier, maar dit jaar was het ijs zo dun dat deelnemers en toeschouwers er gewoon zouden doorzakken.

De smeltende sneeuw in combinatie met regen zorgde zelfs voor warmtelawines, een fenomeen dat normaal enkel in het voorjaar voorkomt. Onderstaande NASA-foto toont hoe de lawines zand en stof naar het water leidden.

Abnormale winter

Het is niet de eerste keer deze winter dat NASA spectaculaire beelden vrijgeeft die aantonen hoe bizar deze winter wel is. Enkele weken geleden kwamen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie met beelden van Europa en de Verenigde Staten, waarop te zien was op welke plaatsen de temperatuur boven of onder het gemiddelde van de periode 2001-2010 uitkwam.

Zoals we zelf allemaal wel ondervinden, is het kwik deze winter bij ons nog niet al te vaak onder het nulpunt gezakt, zeker niet overdag. Dat vertaalt zich dan ook in rode kleuren op de kaart. Vooral iets oostelijker dan België wordt het rood nog donkerder.

De Verenigde Staten zien dan weer exact het tegenovergestelde fenomeen. Hoewel de westkust van lekker warme temperaturen kan genieten, gaan de Midwest, het noorden en de oostkust gebukt onder verschrikkelijke koudegolven. De gevoelstemperatuur in Chicago daalde al eens naar -40, niet verwonderlijk dat de nabijgelegen Niagara Falls compleet bevroren.

Gesponsorde artikelen