“Alé, godverdomme!” Zo kwam Tom Waes zijn ‘grote rivaal’ Koen Wauters heel onverwacht tegen in Noord-Korea

Na een meer dan geslaagd eerste seizoen, kunnen we vanaf vandaag op Eén eindelijk weer genieten van de avonturen van Tom Waes in gloednieuwe afleveringen van ‘Reizen Waes’. Newsmonkey mocht even langs op de VRT voor een interview met de man die alles kan, en daar vertelde hij onder andere hoe hij in Noord-Korea heel onverwacht in contact kwam met zijn ‘grote rivaal’ Koen Wauters … 

De laatste keer dat we Tom Waes helemaal tot het uiterste zagen gaan, was in de legendarische VTM/VRT-samenwerking Wauters vs. Waes, waarin hij de bikkelharde strijd aanging met Clouseau-zanger Koen Wauters. Of Tom zijn nieuwe vriend niet gemist heeft tijdens de opnames? Wel … “Nee” Maar … “We hebben elkaar wel vaak gehoord, en hij duikt ook een aantal keer op in het programma. Onder andere in Noord-Korea.”

Huh? Hoe komt Koen Wauters dáár?

“We brengen in Noord-Korea een bezoek aan de nationale bibliotheek, en daar hadden ze een muziekruimte. Ik vroeg of ze toevallig iets Belgisch hadden en er was inderdaad één CD met Belgische muziek waar Clouseau op stond. Alé, godverdomme … Eén CD en daar stond hij bij!”

Je hebt hem dan toch direct gebeld?

“Nee, ik heb het liedje gewoon direct opgezet. Dat is een hele grappige scène geworden.”

Can’t wait! Maar euh … zeg het eens: was er in het tweede seizoen een moment waarop je écht bang bent geweest?

“Ja, vier dagen in Alaska eigenlijk.” (nvdr. Tom maakte helemaal alleen, zonder cameraploeg of gids, een vierdaagse kajaktocht doorheen een gigantisch natuurgebied in Alaska dat vol zit met beren.

“Dat is echt griezelig. Die beren blijven gewoon in uwe kop zitten. En het is op de momenten dat je wat minder waakzaam bent, dat het zou kunnen gebeuren. Dus je zit constant rond u te kijken … ‘In bear country you sleep light‘, zeggen ze, en dat is ook zo.”

VRT

En, heb je beren gezien?

“Op een bepaald moment kwam ik ergens aan met mijn kajak waar ik mijn tent wilde opzetten. En dan zie je ineens berenpoten en denk je: ‘Waaaah, moet ik hier nu blijven slapen? Of niet?’ En dan kruip je in je tent en denk je voortdurend: ‘Oei, heb ik nu iets gehoord?’ Maar je moet daar gewoon door.”

Stond je dan echt op geen énkele manier met iemand in contact?

“Ik had enkel zo’n kaske met een knop. De afspraak was dat ik daar ’s avonds op zou drukken om te laten weten dat alles oké was. Maar dat was alles. Bellen ging niet, want er was geen ontvangst. Er is gewoon niks.”

Serieus, wat doe jij toch om dat allemaal verkocht te krijgen bij je vrouw (verloofde eigenlijk)?

“Goh ja, wat doe ik in de plaats? Als ik thuis ben er gewoon heel hard zijn. En zorgen dat ik de kinderen naar school breng. Ze weet ook wel dat onze risico’s berekend zijn en dat we ons niet zomaar in iets storten.”

Over naar dat andere topmoment: hoe zit het intussen met je priceless Kim Jong-un-kapsel?

(nvdr. Tom passeerde in Noord-Korea langs de kapper om zijn haren exact zoals die van hun grote leider te laten knippen.)

“Dat was gelukkig serieus bijgegroeid tegen dat ik weer thuis was. Maar ik ben wel in België naar de coiffeur moeten gaan. ’t Is nu weer kort geknipt, maar die lijn zit er nog altijd in. Ik krijg het er gewoon niet meer uit!”

Heb je Kim Jong-un ook kunnen ontmoeten? 

“Nee, dat was onmogelijk. Je moet daar heel veel geluk mee hebben. Er was op het moment dat we daar waren niets van nationale feestdag of zo aan de gang.” 

Het heeft meer dan een jaar geduurd om toestemming te krijgen om Noord-Korea binnen te mogen. Hoe voelt het om uiteindelijk in zo’n totalitair land te zijn?

“Een beetje dubbel. Ik was na twaalf dagen vooral heel blij dat ik daar weg mocht. Ik werd een beetje kwaad van hoe ze de mensen daar behandelen en hoe ze moeten leven. Ze mogen bijvoorbeeld geen buitenlandse films kijken. Op één van de busritten vroeg de gids om mee te kijken, aangezien de gordijnen toch dicht waren en niemand ons kon zien. En dan vraagt die aan mij: ‘Is dat een bekende acteur?’ Ik zeg ‘ja, dat is Tom Cruise’. Diene kende gewoon Tom Cruise niet! Als ze die film zien, moeten die toch denken: ‘Huh, waarom leven wij zo?’ Echt heel raar …” 

En dan heb je Zuid-Korea ook maar direct gedaan …

“Ja, maar dat was echt compléét het tegenovergestelde. Dat is wel hetzelfde volk, de Koreanen, ze spreken ook dezelfde taal. Alleen zijn die ene volledig communistisch en de anderen kapitalistisch tot en met. Zuid-Korea is het land met één van de hoogste zelfmoordcijfers ter wereld. Die mensen hebben daar 70 uren-weken. Echt zot.”

Wat was eigenlijk de allereerste reis OOIT die je helemaal alleen hebt gemaakt? 

“Ik ben vroeger eens helemaal alleen met de nachttrein naar Milaan geweest op bezoek bij vrienden van mijn ouders. Ik kwam goed overeen met hun zoon. ‘k Was toen een jaar of 15 denk ik.” 

Al was het toen nog nét ietsje minder avontuurlijk …

“Ik werd door mijn mama afgezet aan het station, en ginder ook afgehaald door die vrienden. Gewoon paar dagen daar gebleven, Milaan bezocht en teruggekomen. Dat was plezant!”

De vreselijkste reizen volgens Tom Waes zijn …

“… de reizen waarbij je maximum één nacht in een hotel blijft. Je leeft dan echt uit je koffer. Ik heb daar intussen wel een heel systeem voor bedacht. Ik neem zo’n grote netzak mee voor mijn vuile sokken, ondergoed en de kleren die ik al heb gedragen. Dan weet ik: ‘Oké, dat is proper, dat is vuil.'”

Wat is het allerlaatste dat je doet voor je weer naar de één of de andere gekke bestemming vertrekt?

“Een kus geven aan Mieke natuurlijk” (Mooooh <3!) “En aan de kinderen ook effe zeggen dat ik weg ben. Het vertrek is altijd moeilijk, want dat gebeurt zo tussen de soep en de patatten. Eigenlijk is ’s nachts of heel vroeg vertrekken nog het beste.”

We zouden het haast vergeten, maar was Pascal (a.k.a. Toms legendarische klankman) mee ‘op vakantie’?

“Ja, in Noord-Korea was hij erbij. En hij is nog wel een paar keer mee geweest, zoals in Paraguay.”

En gaan we hem ook op tv te zien krijgen?

“Af en toe, ja. Andere klankmensen ook. Maar het is niet zoals bij Tomtesteron dat hij echt een personage is en altijd in beeld zal zijn.”

Wil dat zeggen dat we ons aan een nieuw koffermomentje mogen verwachten? 

“Haha, nee. Hoewel ze wel héél vaak in de koffer hebben gezeten …”

Yup, wij kijken ernaar uit! 

VRT
Reizen Waes, vanaf vanavond elke zondag op Eén om 20u25.
Meer
Lees meer...