Left Right
scrollTop top

Alfonso Cuarón legt uit waarom hij ‘Roma’ voor Netflix maakte


Alfonso Cuarón legt uit waarom hij ‘Roma’ voor Netflix maakte

Er waren heel wat vreemde winnaars op de Gloden Globes, maar dat Netflix-film ‘Roma’ er de prijs voor Beste Buitenlandse Film mee naar huis mocht nemen en dat regisseur Alfonso Cuarón er bekroond werd als Beste Regisseur, daar was zowat iedereen het over eens dat dat de enige juiste optie was. ‘Roma’ wordt nu langs alle kanten bejubeld en is de eerste Netflix-film die serieuze Oscarkansen heeft. Waarom Cuarón ‘Roma’ voor Netflix gemaakt heeft, legde hij uit in een statement op een persconferentie na afloop van de Golden Globes.

De discussie woedt al maanden. Journalist na journalist vraagt Cuarón waarom hij in godsnaam Roma voor Netflix heeft gemaakt en of hij daarmee als cineast de cinema’s geen stokken in de wielen steekt. Tijdens een persconferentie na de Golden Globes kreeg de regisseur de vraag opnieuw en besloot de Mexicaanse regisseur het nog eens uit te leggen en daarbij trok hij stevig de kaart van de streamingsdienst.

Cuarón: “Mijn vraag aan jou is: hoeveel cinema’s denk je zouden in normale omstandigheden een Mexicaanse zwart-wit film gespeeld hebben, die deels in het Spaanse en deels in het Mixteco (een taal verwant aan het Mexicaans, red.) en zonder grote sterren op de affiche?”

“Laten we wel wezen: Netflix heeft me goed behandeld en het was geen bioscooprelease voor de sier. Roma speelt al meer dan een maand en draait nog steeds. Dat is uitzonderlijk voor een niet-Engelstalige film. Ik wil de lijst er wel eens bij nemen en vergelijken. En dan zullen we meteen eens kijken hoeveel van die films er op 70mm zijn uitgebracht.”

Oscar?

Er doen geruchten de ronde dat alle stemmers Roma willen saboteren tijdens het awardseizoen omdat de studio’s zich bedreigd zouden voelen door een film die afkomstig is van een streamingdienst en zich tussen hen in komt wringen. Of Roma die Oscar effectief zal winnen valt dus nog even af te wachten.

Maar ook die discussie lijkt een non-discussie te zijn, want recent onderzoek heeft aangetoond dat mensen die vaak films en series kijken via streamingsdiensten ook de meest fervente bioscoopbezoekers zijn. Concreet zijn het de tieners die gemiddeld op beide categorieën het hoogst scoren. Dat jongeren de weg naar de cinema niet meer vinden, lijkt dus ook een ongegronde angst te zijn.

“Ik hoop dat de discussie snel stopt”, zegt Cuarón daarover. “Ik hoop dat elk van de partijen snel gaat beseffen dat ze kunnen samenwerken om cinema vooruit te helpen. En nog belangrijker: de variëteit van de kunstvorm kan ermee vergroot worden. We moeten ons er heel bewust van zijn dat de grote multiplexen meer en meer op één specifiek soort film begint in te zetten: de spektakelfilm. Het enige wat we nu kunnen vaststellen is dat heel wat interessante filmmakers interessante dingen aan het doen zijn voor verschillende platformen. Want platformen als Netflix (en anderen) zijn niet bang van een ander soort film.”

Bekijk hier de trailer van Roma:

Bron: The Playlist


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539