Alle boetes van onbemande flitscamera’s zijn ongeldig!

Alle boetes van onbemande flitscamera’s zijn ongeldig!

Wie werd geflitst door een onbemande flitspaal, kan niet langer worden beboet. Dat zegt het Hof van Cassatie, de hoogste rechtbank van het land.

Het Hof van Cassatie legde een kleine bom onder de flitsboetes: wie wordt geflitst door een onbemande flitspaal of -camera, kan daar voortaan geen boete meer voor krijgen, als de politie de bestuurder niet heeft tegengehouden. Dat werd dinsdag beslist door het Hof van Cassatie. De hoogste rechtbank van het land moest uitspraak doen in 4 gelijkaardige zaken.

Volgens het Hof van Cassatie heeft de politie niet het recht om de bestuurder te identificeren aan de hand van de gegevens van DIV. Dat zou een inbreuk zijn op de privacy van de bestuurder. Enkel als de politie de bestuurder ook effectief heeft tegengehouden, of als de bestuurder of eigenaar zelf zijn gegevens aan de politie heeft bezorgd, zou hij nog een boete kunnen krijgen.

Wie net een flits- of parkeerboete heeft gekregen, kan zijn boete dus met succes aanvechten. De kans is groot dat de boete dan wordt kwijtgescholden. Recent nog raakte bekend dat de flitsboetes bijna 450.000 EUR per dag opbrengen. Flitsboetes vormen het grootste deel daarvan.

Wie vragen heeft over zijn verkeersboete, kan deze gratis stellen met de app van overtreding.be (iOSAndroid)

Gesponsorde artikelen