Alle kernreactoren in Doel liggen stil tot morgenavond: niet-nucleair mankement

Alle kernreactoren in Doel liggen stil tot morgenavond: niet-nucleair mankement

De kernreactor Doel 4 is gisteravond automatisch stilgelegd door een niet-nucleair mankement. De andere reactoren lagen al langer stil. De volledige kerncentrale van Doel is dus niet meer actief, hoewel er geen probleem voor de stroomlevering is.

“Gisteravond rond 21.30 uur is de reactor Doel 4 automatisch uitgeschakeld als gevolg van een defect op de vermogensregeling van de stoomturbine, in het niet-nucleaire gedeelte”, zegt Nele Scheerlinck, communicatiemanager van de kerncentrale in Doel. Dat melden de VRT en de kranten van De Persgroep.

De uitschakeling was een automatische standaardprocedure. “Er is geen gevaar geweest voor de bevolking, de omgeving of de installaties”, zegt Scheerlinck.

Electrabel-Engie, die instaat voor de energie van de kerncentrale, schatte eerst dat de reactor vanavond nog heropgestart zou worden, maar dat is nu uitgesteld naar maandagavond om 23 uur.

istock

Productie ligt stil

Heel de kerncentrale van Doel produceert momenteel dus geen elektriciteit. “Dat zal een kortstondige situatie zijn”, klinkt het. “Voor Electrabel is het geen probleem. Wij kunnen nog steeds al onze klanten zonder probleem beleveren.”

Ze stellen dat de nucleaire veiligheid prioriteit blijft. “We proberen de onderhoudsperiodes zo te plannen dat het niet allemaal samenvalt, maar de veiligheid primeert altijd over commerciële en andere belangen. Dat Doel 1 en 2 gingen stilliggen voor onderhoud lag al heel lang vast. Doel 3 zal begin augustus normaal kunnen opstarten.”

Er is een lek aan kernreactor 1 van Doel. Die blijft zeker tot 1 oktober buiten dienst. Het lek zit niet in het koelsysteem, zoals eerst vermeld werd, maar bij het reactorvat zelf.

Oppositie smult

Groenparlementslid Kristof Calvo maakt van de gelegenheid gebruik om opnieuw op te roepen de kerncentrales te sluiten. “Oude kerncentrales zijn niet de oplossing, maar het probleem”, schrijft hij op Twitter.

Gesponsorde artikelen