Left Right
scrollTop top

“Alleen Putin kon order dopinggesjoemel geven”


“Alleen Putin kon order dopinggesjoemel geven”

In een documentaire die vanavond wordt uitgezonden op de Duitse televisie zegt het het voormalig hoofd van het Russische antidopinglaboratorium, Grigori Rodtsjenkov, dat het niet anders kan dan dat de Russische president Vladimir Putin wist van het grootschalig dopinggebruik binnen de Russische sport. Rodtsjenkov zegt zelfs dat alleen Putin de order kan hebben gegeven om urineflesjes van gedopeerde atleten te laten verwisselen tijdens de Spelen in Sotschi.

“Natuurlijk kwam het van boven, van de president. Alleen de president kon aan de geheime dienst FSB zo’n speciaal dienstbevel geven”, zegt Rodtsjenkov in de documentaire van de dopingredactie van de Duitse televisiezender ARD, die vanavond is te zien op de zender. Rodtsjenkov uitte zijn beschuldigingen al eerder in de documentaire Icarus die vorig jaar uitkwam. Tegenover de ARD gaat Rodtsjenkov dieper op de beschuldigingen in.

Volgens Rodtsjenkov was er al voor de Spelen van Peking in 2008 en Londen in 2012 sprake van een grootschalig dopingprogramma in Rusland. Mede door verklaringen van Rodtsjenkov, die inmiddels ondergedoken zit in de Verenigde Staten, kwam een enorm Russisch dopingschandaal rondom de Winterspelen van Sotschi (2014) aan het licht. Russische atleten kregen voor en tijdens die Spelen doping toegediend.

Het dopingprogramma zou zijn georganiseerd door de Russische overheid en was jarenlang voorbereid om ervoor te zorgen dat Rusland succesvol zou zijn op de Winterspelen in eigen land.

“Cleane” urine

De sporters konden niet worden betrapt omdat Russische dopingexperts en de geheime dienst de urinemonsters die waren afgenomen en naar het dopinglaboratorium waren gebracht, ’s nachts vervingen door “cleane” urine, die maanden eerder al was verzameld. Om de urinemonsters te kunnen verwisselen hadden de Russen in een muur van het laboratorium een geheim luikje gemaakt.

In andere twee rapporten, opgesteld onder leiding van de Canadese jurist Richard McLaren, stond al dat de Russische overheid bemoeienis had met het dopingcomplot maar de naam van Putin kwam niet voor in de rapporten.

McLaren had het over “een institutionele samenzwering binnen zomer-, winter- en paralympische sporten”. De voormalig minister van Sport ten tijde van de Spelen in Sotschi, Vitali Mutko, is voor het leven geschorst door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Al veel langer bezig

Uit documenten die in handen zijn van onder meer de ARD en de Britse krant de Sunday Times blijkt dat Rusland ook al voor 2014 een dopingprogramma had. Al in 2008 en 2012 zouden bij de Olympische Spelen van Peking en Londen Russische atleten systematisch doping hebben gebruikt.

In de documenten staat volgens de onderzoeksjournalisten dat ook toen al urine werd omgewisseld. “Cleane” urine kwam van andere sporters of de trainer. In 2012, bij de Spelen in Londen, waren Russische sporters volgens de opgedoken documenten verplicht om altijd ingevroren “cleane” urine paraat te hebben.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452