Left Right
scrollTop top

Alleen verliezers voor Kris Peeters en CD&V Antwerpen: Aron Berger trekt kandidatuur in


Alleen verliezers voor Kris Peeters en CD&V Antwerpen: Aron Berger trekt kandidatuur in

Controversiële kandidaat Aron Berger trekt zijn kandidatuur voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in. Berger weigert om geloofsredenen om vrouwen de hand te schudden. Een beschuldiging van diefstal en een amateuristische persconferentie verder trekt CD&V de staart in. Het is een saga met enkel verliezers geworden: op 48 uur tijd is Peeters erin geslaagd om onnodig veel brokken te maken. 

Aan dit tempo krijgt N-VA het met de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar wel heel gemakkelijk: Kris Peeters is de volgende tegenstander van Bart De Wever die zichzelf in de voet schiet. Nadat de heisa en crisis rond Samen en Tom Meeuws eindelijk ging liggen, offert nu Kris Peeters zichzelf op. 48 uur lang was Aron Berger het middelpunt van de belangstelling, maar de crisis eindigt voorspelbaar: met veel schade en zonder Berger.

Gemengde scholen zijn kindermishandeling

Het zijn twee lange dagen geweest voor Kris Peeters: Aron Berger, die als joods-conservatieve leider de joodse en Chassidische gemeenschap in Antwerpen, toch zo’n 6% van de stemmen, naar CD&V moest lokken, bleek vooral goed voor veel controverse. De man weigert de hand van vrouwen te schudden, is voor het religieus slachten van dieren en vindt gemengde scholen kindermishandeling, maar zou toch op een verkiesbare plaats op de lijst komen. Dat niemand bij CD&V ’s mans eerdere uitspraken even checkte, is onbegrijpelijk.

Wat volgt is een amateuristisch toneelstukje: spoedoverleg met Wouter Beke, dat vooral aantoonde dat Peeters de positie van Berger niet intern doorgesproken had. Een interview met Joods Actueel bracht Bergers standpunten nog eens naar voren, gevolgd door een complete communicatiestop. CD&V probeerde de rangen intern weer te sluiten, maar werd al meteen op de vingers getikt door de eigen vrouwenafdeling.

Amateuristische persconferentie

Een persconferentie moest vervolgens klaarheid brengen, maar ook dat werd een farce: de verzamelde media mocht de persconferentie, die gepland stond om 11 uur, niet filmen. “Privéterrein”, klonk het en geen camera’s dus. Op dat moment kwam Gazet Van Antwerpen met een verhaal over een rechtszaak tegen Berger: hij zou iemand bij het afsluiten van een erfenis 28.000 euro afhandig gemaakt hebben, maar dat bleek toen “om een misverstand te gaan.”

De schade was gedaan en na nogmaals intern spoedoverleg is het onvermijdelijk game over voor Berger. Die liet optekenen dat hij “de commotie rond het handen geven begrijpt, en zich fair behandeld voelt door CD&V”. Tot zover de witte raaf bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen voor de christen-democraten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.162.661
 • Aantal
  doden
  1.396.375
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755