Allergie voor katten binnenkort verleden tijd

Kattenbaasje
iStock

We kennen allemaal wel een vriend of vriendin die allergisch is aan katten. Rode ogen, tranen met tuiten en een snotneus. Als je zelf allergisch bent, dan komen de trauma’s nu vast naar boven. Maar treur niet langer, wetenschappers doen momenteel testen met een nieuw vaccin. Zo kan je terug vriendjes worden met de schattige viervoeters.

Allergisch zijn aan katten is ronduit kut. Je vindt de diertjes mega leuk maar kan er niet mee knuffelen, tenzij je er een snotvalling bij neemt. Die tijden zijn binnenkort voorbij. Wetenschappers zijn volop bezig met het testen van een vaccin, zodat je terug kan spelen met je favoriete pluizenbol.

Gen van de kat

Het vaccin werd uitgevonden door Hypocat, een Zwitsers bedrijf, dat raar genoeg onderzoek doet naar katten (lees: ironie). Het bedrijf bedacht een slimme manier om de allergie aan te pakken. Het vaccin dient namelijk niet voor mensen, maar voor katten … “huh, wat?” Het middel verandert het immuunsysteem van katten door in te zetten op een specifiek gen van het dier. Door dat gen uit te schakelen, zijn mensen niet langer allergisch. Super toch?

Zelfgemaakt kattenvoer is ongezond
pixabay

De onderzoekers vaccineerden meer dan 50 jonge katten. Ze spoten een dosis in via de onderkant van hun achterpoten. In het meest recente onderzoek herhaalden de wetenschappers dat 3 keer in negen weken tijd. Alle katten die gevaccineerd waren zorgden niet langer voor allergieën. En een groot pluspunt is dat de dieren er niet onder lijden. Ze hebben het gen dat zorgt voor allergieën niet nodig.

Nog even geduld

Dat is dus goed nieuws voor dierenliefhebbers. Een toekomst met een kat zonder allergie is kortbij. Toch spreken we momenteel over de toekomst, want het vaccin zal niet beschikbaar zijn op de markt voor 2022.

Gesponsorde artikelen