Allergisch? Niet met deze 10 honden en katten

Allergisch honden katten
iStock

Je bent gek op dieren, maar je bent allergisch? De enige oplossing voor jou is in principe een dier met schubben, zoals een leguaan of een slang. Want vergis je niet: ook zogenaamde hypoallergene honden en katten kunnen allergiesymptomen uitlokken. Dat komt omdat niet alleen het haar, maar ook de huid en het speeksel je triggeren. Dat gezegd zijnde: er zijn wel een aantal honden- en kattenrassen die beter zijn voor mensen met allergieën. Wij selecteerden er 10.

Honden

1. Chinese gekuifde naakthond

Een slimme keuze is sowieso de Chinese gekuifde naakthond, want dit ras heeft zo goed als geen haar. Dat kan het aantal allergenen in huis verminderen.

Bijkomende voordelen: deze hond is erg aanhankelijk én kan goed overweg met kinderen.

Let wel op, want er zijn twee versies van dit ras: een haarloze – met enkel wat haar op het hoofd, de voeten en de staart – en de powderpuff (of poederdons). Die laatste heeft wél haar over zijn volledige lichaam.

Shutterstock

2. Bichon Frisé

Laat je niet misleiden door de donzige krulletjes van dit ras. Het geheim van de Bichon Frisé is zijn dubbele vacht: een buitenlaag die donzig is, maar ook een onderlaag die dode haartjes vasthoudt, waardoor die niet op de grond vallen.

Er is wel één voorwaarde: de krulletjes van de bichon frisé moeten goed verzorgd en gekamd worden, zodat de dode haartjes niet samenklitten op de onderhuid.

Ook deze hond is een ideale familiehond, die meestal erg vrolijk is.

Shutterstock

3. Bedlingtonterrier

Ook de Bedlingtonterriër heeft een krullende, wollige vacht waarvan de haartjes veel minder uitvallen dan bij andere honden. Maar ook hier geldt: veel kammen en wassen is een must.

Shutterstock

4. Poedel

Je vindt poedels in drie verschillende ‘maten’: de toy-, de dwerg- en de standaardpoedel. Sommige bronnen voegen daar nog de middenslagpoedel aan toe.

Wat je vooral moet weten is dat ook deze hond maar weinig haar verliest, maar ook veel verzorging nodig heeft. Experten raden een kleine versie aan, omdat die minder allergenen zouden produceren.

Shutterstock

5. Samojeed

De Samojeed verliest – in tegenstelling tot de voorgaande rassen – wél haar, maar zonder hondengeur of huidschilfers, die de meeste allergieën veroorzaken.

Deze hond is ook zeer ontspannen, lief en vrolijk, dus perfect voor gezinnen met kinderen.

Shutterstock
Voor een lijst met meer hypoallergene honden kan je hier terecht.

Katten

6. Sphynx of naaktkat

Dit kattenras kan helemaal haarloos zijn of enkel wat haar hebben op de neus, staart en tenen. Dat gebrek aan haar is de reden waarom veel baasjes met allergieën voor de Sphynx kiezen.

De allergenen uit het speeksel kunnen immers niet blijven hangen op hun vacht en verspreiden zich zo niet in je huis. Helaas is dat wel het geval met huidschilfers.

Shutterstock

7. Siberische kat

Het andere uiterste is de Siberische kat, omdat die wel heel veel haar heeft. Het verschil is dat dit ras veel minder Fel d 1 aanmaakt, de proteïne die in het speeksel zit en allergische reacties uitlokt.

Veel allergische patiënten hebben in het bijzijn van dit ras helemaal geen last van symptomen, al is het altijd afwachten.

Shutterstock

8. Bengaal

Het geheim van de Bengaal ligt in haar vacht: ze heeft een unieke, fijne pels die veel minder verzorging nodig heeft dan die van andere rassen. Het gevolg is dat deze kat zichzelf veel minder vaak of minder lang moet schoonmaken, waardoor er minder allergenen uit het speeksel in haar vacht terechtkomen. Ze verliest ook veel minder haar dan andere katten.

Shutterstock

9. Cornish Rex

De vacht van de meeste katten heeft drie lagen: de buitenste beschermlaag, een borstelige middenvacht en een donzige ondervacht.

De Cornish Rex heeft echter enkel een ondervacht, waardoor ze minder haar verliest dan andere rassen.
Shutterstock

10. Devon Rex

Dit neefje van de Cornish Rex heeft een vergelijkbare vacht: een zachte ondervacht met fijne haartjes en weinig tot geen buitenlaag. De Devon Rex heeft zelfs nog minder haar dan zijn neefje en verliest daar erg weinig van.

Maar let op: sommige mensen hebben wel allergieproblemen met dit ras. Hoe je reageert, blijft altijd afhankelijk van je persoonlijke allergieën

Shutterstock
Voor een lijst met meer hypoallergene katten kan je hier terecht. (Bronnen: Cat Breeds ListDogs Breeds ListHealth, Pawnation, PetMDSheKnows.)

Gesponsorde artikelen