Alles wat je echt moet weten over Netflix

Eindelijk, Netflix is gelanceerd in België. Velen hebben er lang op gewacht, maar nog meer mensen zullen waarschijnlijk met heel wat vragen zitten. We proberen hier een antwoord te geven op de belangrijkste.

1. Wat is het?

Netflix is een Amerikaans bedrijf dat haar abonnees onbeperkt toegang geeft tot een uitgebreide catalogus van films en tv-series. Er zijn intussen al zo’n 50 miljoen abonnees, waarvan de helft in de Verenigde Staten. Maar deze week breidt het bedrijf uit in heel wat Europese landen, en België is erbij.

getty images

2. Wat kost het?

De eerste maand is gratis, dus je kan zonder problemen eens uittesten of Netflix wel iets voor jou is. Daarna zal je uit drie verschillende abonnementen moeten kiezen, naargelang je behoefte. Voor 7,99 euro per maand kan je op één scherm tegelijk kijken, maar het grote nadeel is de lage kwaliteit van 480p. Wil je deftige kwaliteit (720p of 1080p), dan kies je voor het abonnement van 8,99 euro, en dan kan je ook ineens op twee schermen tegelijk kijken. Willen vier mensen in je familie op hetzelfde moment streamen, dan zal je 11,99 euro moeten betalen. Dan krijg je ook ineens een aanbod in Ultra HD-kwaliteit, maar dat ondersteunen de meeste tv-toestellen nog niet.

3. En wat krijg je daar voor in de plaats?

Een catalogus van tienduizenden afleveringen van series en films. Dat aanbod kan op wekelijkse of maandelijke basis veranderen, maar sowieso krijg je al de gelauwerde Netflix-series zoals House of Cards of Orange is the New Black. Daarnaast is er voor ieder wat wils: van Gossip Girl en Gilmore Girls tot Dexter en How I Met Your Mother wat series betreft. Speciaal voor België heeft Netflix een overeenkomst met de VRT gesloten, waardoor Vlaamse reeksen zoals Dubbelleven, Tournée Générale en De Avonturen van Kuifje beschikbaar zijn.

getty images

4. Hoe installeer je het?

Als je de streams op je desktop of laptop wil bekijken, dan kan je dat gewoon doen in je browser. Voor smartphones en tablets kan je de Netflix-app downloaden zoals je dat gewoon bent voor andere apps. Maar uiteraard wil je series en films ook gewoon op je tv kijken. Dat kan op een paar verschillende manieren. Als je een Smart TV hebt dan kan je de Netflix-app daarvoor downloaden, of je kan externe toestellen gebruiken. Via een Chromecast kan je bijvoorbeeld de inhoud van je computers “casten”, of je kan een spelconsole zoals PlayStation, Xbox of Nintendo Wii U gebruiken.

getty images

5. Welk internetabonnement heb je nodig?

Dat hangt natuurlijk een beetje af van je noden. Als je alleen nu en dan eens een aflevering op je laptop met het goedkoopste abonnement wil kijken, verbruik je maar zo’n 0,3 gigabyte per uur. Wil je in Full HD-kwaliteit kijken, dan verbruik je tien keer meer, en voor Ultra HD mag je dat nog eens minstens verdubbelen. Als je dus elke avond een uurtje of twee in Full HD wil kijken, dan kom je dus al snel aan 120 gigabyte per maand. Sommigen zullen dus een beetje moeten opletten met hun downloadlimieten.

6. Hoe vind je de juiste series?

Door heel veel je mening te geven. Elke keer je een aflevering of film bekeken hebt, kan je best ook een beoordeling geven. Aan de hand van die sterrenbeoordeling zal het systeem steeds beter kunnen voorspellen welke genres je graag bekijkt, en je zo nieuwe dingen leren kennen. En als je liever zelf door de catalogus bladert, dan gaat dat natuurlijk ook.

Meer
Lees meer...