Als alle andere argumenten op zijn: “Racisme tegen moslimwereld” schreeuwt Qatar, nu ze dreigen corrupt WK te verliezen

“De populaire pers en politici die in onmin geraakt zijn in de UK, de VS en Europa zijn bezig een racistische campagne te voeren tegen Doha en de hele moslimwereld.” Dat schrijft Al-Raya, staatskrant van de Qatari. Het geeft aan dat Qatar de strijd om toch maar ‘hun’ WK in 2022 te behouden hard wil gaan voeren.

“Een racistische campagne, gericht tegen Doha (de hoofdstad van Qatar) en de hele moslimwereld”, schrijft de krant Al-Raya. “Deze domme racistische standpunten laten duidelijk zien dat jullie niet kunnen aanvaarden dan anderen ook het recht hebben om te winnen. Alsof jullie het monopolie op succes hebben. Met deze puur racistische beschuldigingen slagen jullie er niet in om de rest van de publieke opinie in de wereld te overtuigen.”

Na het barsten van de bom bij de FIFA zit de schrik er duidelijk stevig in bij de Qatari. In een snoeihard standpunt van de krant Al-Raya, die stevige banden heeft met het regime, wordt het WK met hand en tand verdedigd. Qatar, een piepklein golfstaatje dat steenrijk is door olie en vooral gas, haalde het WK voetbal in 2022 binnen. Alles wijst op vuil spel, maar Qatar geeft zich niet zomaar gewonnen.

Niet onlogisch

Een pak harde bewijzen en getuigenissen wijzen erop dat dat WK via grootschalige omkoping werd binnengehaald. En als de bezem door de FIFA gaat, is de kans niet onbestaande dat Qatar dat WK weer kwijt speelt. Zelfs sportief zou dat niet onlogisch zijn: het is medisch compleet onverantwoord om daar in de zomer te gaan voetballen.

Toch ging heel de FIFA destijds mee in die waanzin, de voorzitter van de medische commissie, de Belg Michel D’Hooghe, incluis. Uiteindelijk zijn er nu al vergaande plannen om dat WK dan maar in de winter van 2022 te laten plaatsvinden. Maar dat is uiteraard totaal tegen de belangen van alle westerse voetbalclubs, die dan hun spelers nodig hebben voor nationale en Europese competities.

“Valse morele superioriteit”

Hoe dan ook: in Qatar zijn ze bereid om ‘hun’ WK keihard te verdedigen. Dat ligt al jaren onder vuur in de internationale pers. De vreselijke omstandigheden waarin arbeiders in Qatar de voetbalstadions moeten bouwen, de veiligheid die daarbij niet gerespecteerd wordt, de vele honderden doden, het is allemaal al aangeklaagd. Maar de Qatari hebben het over de “valse morele superioriteit van het Westen”.

Qatar investeerde ondertussen al meer dan 100 miljard dollar in infrastructuur voor de Wereldbeker, voor de acht nieuwe voetbalstadions. Uiteraard zijn ze als de dood dat het WK nu zou wegvallen. “Wij zijn bereid hier keihard voor te vechten. Alle juridische stappen zijn we aan het voorbereiden. Als ook maar iemand denkt dat ze ons de Wereldbeker kunnen afnemen, zullen we meteen hen voor de rechtbank slepen”, zegt een anonieme minister van Qatar in de krant Financial Times.

Meer
Lees meer...