Als de clown eindelijk de circusring verlaat: immo-tycoon Donald Trump steelt de show 

Als de clown eindelijk de circusring verlaat: immo-tycoon Donald Trump steelt de show 

Als u in een snelle zap denkt dat koning Willem-Alexander in de Amerikaanse politiek is beland, hebt u waarschijnlijk Donald Trumps onnavolgbare kapsel zien voorbijflitsen. De Republikeinse nominatiestrijd kan nog leuk worden …

De Republikeinse presidentskandidaten vormden ook voor Trumps kandidatuur al een cirkelvormig vuurpeloton. Maar nu is er dus een kandidaat bij gekomen die met een kanon schiet en rijk genoeg is om zich totaal geen zorgen te maken voor de schade die hij daarbij aanricht.

De man verkondigt openlijk dat hij 9 miljard dollar netto waard is, en voegt eraan toe dat hij geen bluffer is, het is gewoon de waarheid. Iedere dollar is zelf verdiend. De onderliggende boodschap is: ik heb niemand of niets nodig om mijn campagne te financieren. En dus mag ik er alles uit flappen wat me toevallig door het hoofd schiet.

Showman van topniveau

Een ding moet je hem nageven, hij is een showman van topniveau. Donald Trump zal in elk geval de kijkcijfers voor de debatten naar recordhoogten jagen. Geen saaie debatten waar iedereen tracht te vermijden iets fout te zeggen. Entertainment verzekerd.

Herrie schoppen is wat Trump het liefste doet. Hem een olifant in de porceleinwinkel noemen, is een understatement om zijn politiek hooliganisme te omschrijven. In het verleden spendeerde hij zijn verbale talenten aan het belasteren van Obama. Altijd goed voor applaus en media-aandacht.

Donderspeech

Deze keer is het dus niet meer Obama die de tirade over zich heen krijgt. Trump had het in zijn speech waarbij hij zijn kandidatuur aankondigde in de eerste plaats op Jeb Bush gemunt te hebben. Trump kondigde zijn campagne aan met een donderspeech. Niet gestoord door enige nuance noemde hij alle Mexicaanse inwijkelingen dieven, drugdealers, zieken en verkrachters.

Jeb Bush’ echtgenote heeft Mexicaanse roots, en Jeb – hij heeft zijn achternaam wijselijk vervangen door een uitroepteken op zijn affiches, Jeb! dus – heeft dus een gematigd standpunt ingenomen over immigratie. Dat is erg riskant in de Republikeinse partij. En het is dus in die richting dat Trump zijn eerste bazooka afvuurt.

Verbale ammunitie

En er zit ongetwijfeld nog meer onvoorspelbare verbale ammunitie in Trumps achterhoofd. De man is in zijn geheel een ongeleid projectiel. Alle overige kandidaten sidderen dan ook, doodsbang dat de Trump hen ooit in het vizier zal nemen. Tegelijk hopen ze natuurlijk vurig dat Donald hun concurrenten aan flarden zal schieten en dat ze zelf nog op scene staan als de clown eindelijk de circusring verlaat. Dat wordt lachen! Want natuurlijk zal Trump nooit de nominatie winnen, en dus nog minder president worden.

Waarom doet Trump mee?

Van de Republikeinen zegt 69 procent NOOIT voor hem te zullen kiezen. Het lijkt er bijna op dat ze nog eerder voor Hillary zouden stemmen dan voor Trump als hij de nominatie zou winnen, zo hoog zijn zijn ‘negatieven’. Waarom doet hij dan mee? Omdat hij het zich nu eenmaal kan permitteren. Als hobby. Voor de fun om op het meest zichtbare forum van het ogenblik de show te stelen. In elk geval niet om zijn politieke ideeën want die zijn te gek om los te lopen. Ik vermoed dat hij het ziet als een feestje, en hij wil er bij zijn. Het is pathologisch, net zoals zijn behoefte om op zijn gebouwen overal zijn naam in gouden letters te laten aanbrengen.

´t Lijkt erop dat hij in de ring stapt

Er zijn al 90 Republikeinen die officieel hebben aangekondigd dat ze president willen worden. Daarvoor hebben ze het officiële FEC FORM 2 ingediend. Trump is daar nog niet bij. De vorige vier verkiezingen heeft hij ook altijd zijn kandidatuur aangekondigd, maar nog nooit was hij officieel kandidaat. Nu lijkt het er op dat hij wel degelijk in de ring stapt.

Dat is alvast slecht nieuws voor één van de andere kandidaten. Want om logistieke redenen mogen er maar 10 kandidaten meedoen aan het televisiedebat op FOX. En als je niet op tv bent, besta je niet. Weg donors, weg campagne, weg droom van een witte mansion aan Pennsylvania Avenue 1600 te Washington.

Zo´n clown als Trump

Met 24 kandidaten die toch enig impact hebben, scoren de besten nauwelijks 10 procent. Kandidaat nummer elf in de poll kan best een valabele politicus zijn, zoals Rick Santorum die in de strijd om de nominatie in 2012 een verrassende outsider was en Romney zelfs bijna voorbij stak op een bepaald moment. Maar dan komt zo’n clown als Trump en je schuift van de tiende naar de elfde plaats. Je valt daarmee uit het levensbelangrijke debat waar je alle hoop op had gevestigd om omhoog te schieten in de peiling.

Oranje haar

Zoals het een clown past verft Trump zijn haar oranje. Zoals het een rijke patser past, is hij vol van zichzelf en neerbuigend tegen al wie minder goed is dan hij (tegen iedereen dus). Zoals iemand die nooit wordt tegengesproken door de hielenlikkers die hem omringen, denkt hij dat hij de wijsheid in pacht heeft. De enige die er wat mee op schiet is Hillary Clinton, die zal zich de avond van het Fox Debat gezellig onderuitgezakt voor de buis zetten met een zak chips en een biertje. Dat wordt een avondje genieten.

Gesponsorde artikelen