Als Elise Mertens nog één keer wint, heeft ze op de Australian Open bijna evenveel verdiend als in de rest van haar carrière

Elise Mertens is de nieuwe Belgische tennishoop bij de vrouwen. De 22-jarige uit Hamont-Achel is op de Australian Open bezig aan haar beste grandslamtornooi ooit en dat betekent ook financieel de jackpot. Als Mertens ook haar volgende wedstrijd, de kwartfinale, wint, heeft ze op één tornooi zelfs bijna evenveel verdiend als in de rest van haar carrière.

Wie wil meetellen in de tenniswereld moet scoren op grandslams. Die vier tornooien torenen hoog uit boven de talloze andere tennistornooien over de hele wereld.

Ook financieel zijn de grandslams met voorsprong het meest interessant. De Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open hebben een totale prijzenpot van zo’n 140 miljoen euro.

288.000 euro …

Elise Mertens mag binnenkort ook van die jackpot proeven. De Belgische tennisster bereikte vanmorgen onder de stralende zon de kwartfinale op de Australian Open.

Dat wil zeggen dat ze al zeker is van 288.000 euro. In die kwartfinale neemt Elise Mertens het op tegen de Oekraïense Elina Svitolina, het nummer vier van de wereld. Mertens zelf staat op de 36e plaats op de WTA-ranking. De twee speelden één keer eerder tegen elkaar en toen won Svitolina vrij makkelijk.

… of nog veel meer?

Elise Mertens zal dus een nieuwe stunt nodig hebben om de halve finale te bereiken in Melbourne. Als ze daar toch in slaagt, wordt haar prijzengeld meteen ook verdubbeld en krijgt ze dus minstens 576.000 euro mee naar huis.

Dat zou willen zeggen dat de 22-jarige tennisster dit jaar al ongeveer evenveel verdiend heeft als in de rest van haar carrière. De teller staat in 2018 namelijk, onder andere door tornooiwinst in Hobart, al op 40.000 euro. Samen met het geld van een eventuele halve finale is dat 616.000 euro en dat terwijl Mertens in alle voorgaande jaren ‘maar’ 651.000 euro won met tennissen.

Belastingen en andere kosten

Dat prijzengeld is overigens wel niet het nettobedrag dat de speelsters op hun rekening gestort krijgen want er moeten natuurlijk ook belastingen betaald worden. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van veel zaken, maar gemiddeld geven tennissers ongeveer één derde af van wat ze winnen.

Daarnaast hebben de spelers en speelsters uiteraard ook heel wat kosten. Ze reizen het hele jaar de wereld rond en hebben dus veel vlieg- en hotelrekeningen. En ook de trainer, kinesist, dokter en eventuele andere medewerkers moeten betaald worden.

Meer
Lees meer...