Als er één docu is die je moet zien, laat het dan deze over de strijd tegen anorexia zijn

‘Emma wil leven’ is een documentaire die je moet gezien hebben, punt. De Nederlandse reportage toont het verhaal van een meisje dat jarenlang aan anorexia lijdt en uiteindelijk ook de strijd verliest tegen de vreselijke ziekte. In Nederland ging een schokgolf door het land toen de documentaire werd uitgezonden en vanavond is Vlaanderen aan de beurt.

Ze was amper 18 jaar toen ze stierf, maar Emma heeft zes jaar gestreden tegen het beestje in haar hoofd dat haar verbood om te eten. Zes jaar vol ups en downs, maar op het moment dat Emma besliste om te genezen van haar ziekte, was de strijd al gestreden en haar lichaam te verzwakt.

De laatste maanden van haar leven heeft Emma een videodagboek bijgehouden. Ze stond erop dat die beelden zouden worden samen gebracht in een reportage die aan iedereen zou tonen hoe erg anorexia zich in je lichaam én in je geest kan nestelen.

Prijzen

Toen de documentaire in Nederland werd uitgezonden, zijn er heel veel reacties gekomen op sociale media. Veel mensen werden naar de keel gegrepen door de beelden van Emma’s laatste weken en tranen vloeien als je haar ouders, vriendinnen en zorgverleners hoort zeggen hoe graag het meisje wou genezen van de ziekte, hoe graag ze wou leven.

De documentaire heeft ondertussen ook verscheidene prijzen gewonnen en vanavond kan je de documentaire zien. Telefacts Zomer zendt ‘Emma wil leven’ uit om 21u50 op VTM.

Wie vragen heeft over anorexia nervosa kan terecht op de website van ANBN, een vereniging die een informatie- en ontmoetingsplaats is voor mensen met een eetstoornis en hun families.

‘Emma wil leven’, vanavond om 21.50 uur op VTM.

Meer
Lees meer...