Als het van Joke Schauvliege (CD&V) afhangt komt er binnenkort een totaalverbod op plastic zakjes

Als het van Joke Schauvliege (CD&V) afhangt komt er binnenkort een totaalverbod op plastic zakjes

We gebruiken blijkbaar met z’n allen nog te veel plastic zakjes: tot 70% van de Vlamingen komt de supermarkt tegenwoordig buiten met een herbruikbare tas, maar da’s niet genoeg. Dus is een totaalverbod op plastic tasjes in alle winkels een volgende stap, zegt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). 

De meeste Vlamingen, zo’n 70% dus, denkt er voor ze naar de supermarkt gaan aan om een herbruikbare tas mee te nemen, of koopt er eentje in de winkel. Dat blijkt uit onderzoek van afvalmaatschappij OVAM. Dat wil natuurlijk zeggen dat de overige 30% het niet doet en dus wil Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister voor Leefmilieu, een totaalverbod op de dingen.

Dat verbod is al goedgekeurd in Wallonië en gaat daar op 1 maart van start, maar in Vlaanderen kan het dus wel nog. Het gaat daarbij (nog) niet om de plastic zakjes voor groenten en fruit, maar gewone plastic zakken voor boodschappen. Je zou die dan niet meer kunnen kopen aan de kassa, en je krijgt er dan ook geen meer bijvoorbeeld in de schoenenwinkel.

“Te duur”

Bij UNIZO zijn ze tegen het verbod. “Wij vinden het geen goed voorstel”, zegt Isolde Delanghe van de Mode Unie binnen ondernemersorganisatie Unizo aan de VRT. “Binnen onze sector worden al heel veel herbruikbare tassen gebruikt. Zulke papieren of stoffen tassen kunnen echter niet altijd gegeven worden door de winkelier. Ze zijn namelijk duur, tot vier euro per tas. En als het om kleinere aankopen gaat, wordt het te duur om die telkens voor een kleine aankoop mee te geven.”

Wat dan met bioplastic? Mag dat dan wel nog? Volgens Schauvliege beter niet. “Het ene bioplastic is het andere niet. Sommige worden heel gemakkelijk in het milieu afgebroken, voor andere daarentegen is dat niet het geval. We moeten op dat vlak erg voorzichtig te werk gaan. Als we bioplastic toestaan, dan moet het wel om een product gaan dat het milieu niet vervuilt”, zei ze bij Knack toen het voorstel in 2016 voor het eerst ter sprake kwam.

De minister is van plan om het voorstel ‘eerstdaags’ in te dienen bij het parlement. Het zou dus vooruit kunnen gaan met dat verbod. Sparen voor herbruikbare zakken dan maar?

Gesponsorde artikelen