Left Right
scrollTop top

Als Instagram niet voor 25 mei met een belangrijke update komt, is het illegaal in de EU


Als Instagram niet voor 25 mei met een belangrijke update komt, is het illegaal in de EU

Na Facebook komt binnenkort Instagram misschien ook in de problemen. Vanaf 25 mei wordt de nieuwe European GDPR privacy law gehanteerd en als Instagram voordien niet met een tool komt om je eigen gegevens te exporteren, is het illegaal in de Europese Unie.

Na het schandaal rond Facebook en Cambridge Analytica komt CEO Mark Zuckerberg volgende maand misschien weer in de problemen met dat ander sociaal medium, Instagram. Voorlopig is er voor Instagram nog geen tool om je eigen gegevens te kunnen downloaden en als ze niet snel met een oplossing komen is Instagram binnenkort illegaal.

Door de heisa rond Facebook is #DeleteFacebook heel populair. Ondanks dat er nog niet echt een vergelijkbaar alternatief is voor Facebook, kan je wel al de data van je profiel exporteren. Als sinds 2010 heeft Facebook de Download Your Information-tool, dat je je gegevens in een zip-bestand laat exporteren. Wie toch zijn of haar profiel verwijdert, kan nog alles terug bekijken, van statussen tot vriendenlijsten en ook al je foto’s blijven behouden.

Onofficiële apps

Instagram heeft geen tool waarmee je al je data kan opslaan. Een belangrijke reden waarom gebruikers hun account niet willen wissen. Eens je profiel verwijderd is, ben je alles kwijt. Het gebrek aan een tool om een back-up te maken van je gegevens, brengt de gegevens van de gebruikers in gevaar.

Er zijn een aantal onofficiële apps waarmee Instagramgebruikers hun data kunnen opslaan, zij proberen die tool voor Instagram te zijn, maar ze vereisen wel het invullen je Instagramwachtwoord. Hier staat onze privacy dan weer op het spel en we moeten ons vragen stellen bij wat die apps zo allemaal doen met onze gegevens.

Vibbi, InstaPort, Insta Saver, 4K Download en Picodash zijn zo een paar van die apps. Meestal moet je inloggen met je Instagram gegevens, wat dan weer het risico vergroot dat onze gegevens gehackt kunnen worden. Het is ook niet duidelijk wat dat soort apps doet met onze foto’s eenmaal we die geëxporteerd hebben. En een paar van de apps bieden nog andere services aan zoals InstaPort. Met deze app kan je bijvoorbeeld ook volgers kopen en verkopen. Misschien toch nog eens nadenken voor je zo’n app gebruikt.

Creative Commons

Het probleem van Instagram

Er is zelfs geen manier om je geposte foto’s en video’s te downloaden. Op andere websites en apps kan je gewoon op een foto klikken, die vasthouden en opslaan op je gsm, maar bij Instagram kan dat dus niet. De enige optie is om ‘Share via e-mail’ aan te duiden en je eigen e-mailadres in te stellen.

De rest van je informatie blijft vastzitten in de Instagramapp. Vanaf 25 mei wordt de nieuwe European General Data Protection Regulation (GDPR) privacy law gehanteerd en dan beginnen de problemen van Instagram. Volgens die wet moet je als gebruiker van sociale media de mogelijkheid hebben om je gegevens te kunnen downloaden van de kanalen. Voorlopig kan dat dus niet bij Instagram en als ze voor 25 mei niet met een update komen, is de app illegaal in de Europese Unie.

Mark Zuckerberg

In 2012 kocht Facebook Instagram, Mark Zuckerberg is dus ook de eigenaar van Instagram. Zolang de twee sociale media apps in handen zijn van dezelfde eigenaar, moet er een manier zijn om de De twee zijn in handen van hetzelfde bedrijf, dus moet er een mogelijkheid zijn om de Download Your Information-tool van Facebook ook bij Instagram in te voeren.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899