Als je gelukkig wil zijn, moet je een afwasmachine kopen … Tijdbesparende producten maken je blijkbaar gelukkig

Wil je een afwasmachine,  een step om sneller op het werk te geraken of een koffiezetapparaat met een timer? Dan heb je nu écht een excuus om het aan te schaffen. Volgens een nieuwe studie zou geld uitgeven aan zaken die je meer vrije tijd geven, je gelukkiger maken. Een robotstofzuiger in huis halen is geen luxe, het is voor je gemoed. 

Volgens een nieuwe onderzoek, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Science, zijn mensen die geld besteden aan tijdbesparende investeringen, gelukkiger. Een poetsvrouw of tuinier inhuren in plaats van het zelf te doen, zou je meer vrije tijd geven en dat maakt je net gelukkiger. Volgens de onderzoekers geldt dat niet alleen voor rijke mensen: “Mensen die een gemiddeld loon hebben, halen voordeel uit het winnen van tijd”, schreven de auteurs in de publicatie.

Inkomen is geen beslissende factor

Om beter te begrijpen hoe geld, tijd en geluk betrekking hebben op elkaar, hebben onderzoekers aan de universiteit van Brits Colombia meer dan 6.000 volwassenen onderzocht. Deelnemers uit de Verenigde Staten, Denemarken, Canada en Nederland hebben vragen beantwoord over hoe vaak ze geld uitgeven, hoe vaak ze zich goed voelden en hun levenstevredenheid.

Mensen die geld besteden aan tijdbesparende aankopen, waren veel gelukkiger en tevreden met hun leven. Nadien werden ook hun inkomens in kaart gebracht en de resultaten waren even duidelijk: “We dachten dat het inkomen een belangrijke factor was, maar tot onze verbazing vonden we dezelfde effecten bij zowel hoge als lage lonen”, zei auteur en psychologie professor Elizabeth Dunn.

Koop die robotstofzuiger maar

“Mensen die een poetsvrouw huren of een buurjongen betalen om het gras te maaien, voelen zich misschien wel luier”, zei dokter Ashley Whillans, aan de Harvard Business School. “Onze resultaten suggereren wel dat meer vrije tijd je meer tevredenheid geeft.” Als mensen het minder druk hebben, dan kunnen ze meer genieten van hun vrije tijd en rust er minder druk op hun schouders.

Gesponsorde artikelen