Als je lang wil leven, moet je dit (tragische) eetpatroon volgen

Als je lang wil leven, moet je dit (tragische) eetpatroon volgen

Wil je zo lang mogelijk leven? Dan moet je uiteraard op je eten letten, maar de conclusies van recent onderzoek zijn onrustwekkend: gewoon minder eten, zou de sleutel tot een langer leven zijn. Het enige goede nieuws is dat je wel degelijk traag moet afbouwen, maar uiteindelijk zou je moeten kunnen overleven op een half frietje en lucht. Vreemd?

Volgens een nieuwe studie kan je door substantieel minder te eten, je metabolisme zodanig vertragen dat het een serieuze impact heeft op je levensverwachting. Door het metabolisme van je lijf zou je steeds minder moeten eten om op gewicht te blijven.

Metabolisme vertragen

Voor je al het eten uit je koelkast in de vuilbak gooit: de studie heeft het gedrag van honderden mensen over twee jaar gevolgd. Het is wel de eerste in zijn soort. Aan vrijwilligers werd gevraagd om 25 procent minder calorieën te eten gedurende twee jaar. Ze verloren natuurlijk een pak gewicht gedurende die periode, gemiddeld zo’n acht kilo. Maar het interessantste effect was dat op hun metabolisme, de vertering zeg maar.

Die vertraagde namelijk enorm, en dat gecombineerd met een verminderde oxidatieve stress (waarbij er meer zuurstof in het bloed komt, door stress), wijst op een vertragend verouderingsproces. Kort gezegd: minder eten zorgt voor een tragere vertering en minder stress op je systeem. Daardoor leef je langer. Ook de bloeddruk van de proefpersonen ging omlaag, net zoals hun cholesterol en triglycerides, wat zo’n beetje de vetten in je bloed zijn.

Minder eten is vooral goed diëten

Andere studies concludeerden al eerder dat een verminderde voedselinname je leven zou verlengen. Dat verklaart al die artikels over de oudste mensen ter wereld, die blijkbaar allemaal overleven op één zwaar bier en drie frietjes per dag. Het probleem is dat een langetermijneffect (langer dan twee jaar) bij mensen nog niet kan vastgesteld worden, omdat dat zou inhouden dat je mensen moet vragen om gedurende hun hele leven steeds minder te eten. Veel vrijwilligers zullen ze daar niet voor vinden.

De onderzoekers waarschuwen dan ook dat je dieet met 25% verminderen, dan ook geen goed idee is. Dat soort restricties leidt namelijk tot jojo-diëten, binge-eten en het soort gewichtsverlies dat ook slechte effecten heeft op je gezondheid. Vooral voor je hart is extreem met je gewicht schommelen, niet oké. Toch maar pizza, dus.

Zouden jullie minder eten in ruil voor een paar levensjaren?

iStock
giphy

Gesponsorde artikelen